Două decese de gripă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. În şapte zile

Două decese de gripă!

Eveniment 11 Martie 2011 / 00:00 1241 accesări

În ultimele şapte zile, medicii constănţeni au raportat două decese de gripă, una de tip A/H1N1, iar alta de tip B, anunţă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Este vorba despre un caz confirmat cu virus gripal A/H1N1 (deces înregistrat pe 5 martie 2011), sex feminin, 60 de ani, cu factor de risc asociat şi un caz confirmat cu virus gripal B (deces înregistrat pe 7 martie 2011), sex feminin, 36 de ani, de această dată fără factor de risc asociat. De asemenea, în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, în săptămâna 28 februarie – 6 martie 2011, au fost raportate alte 16 suspiciuni clinice de gripă, toate persoanele necesitând îngrijiri medicale pe patul de spital. Şi numărul afecţiunilor respiratorii a fost unul important. Astfel, potrivit medicilor DSPJ, în perioada precizată au fost înregistrate 1.469 de cazuri de pneumonii, din care 127 de persoane au necesitat spitalizarea şi 4.290 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 43 de persoane au fost internate. “Faţă de săptămâna precedentă s-a înregistrat o scădere cu 16.53%, iar faţă de media ultimelor trei săptămâni s-a înregistrat o scădere cu 8.19 %”, spun reprezentanţii DSPJ din Constanţa. Atât la nivel local, cât şi naţional, continuă monitorizarea afecţiunilor specifice sezonului rece şi în următoarea perioadă.

NE PREGĂTIM DE ALTĂ PANDEMIE. Un articol publicat de Journal Nature arată că pentru prevenirea unei posibile pandemii de gripă de tip H2N2 s-ar impune vaccinarea în masă a populaţiei. În material se susţine că imunitatea la H2N2 este foarte scăzută la persoanele sub 50 de ani. Un vaccin deja există, fiind produs după izbucnirea unei epidemii de gripă H2N2 în anii \'50-\'60. Dr. Gary Nabel şi colegii săi de la Vaccine Research Centre din SUA au avertizat că H2N2 poate provoca o pandemie asemănătoare celei generate de H1N1 în 2009. Cercetătorii de la Vaccine Research Centre sunt de părere că vaccinul produs în anii \'50 ar fi eficient şi astăzi, iar guvernele ar trebui să se folosească de acest lucru şi să dezvolte un program de vaccinare preventiv.

RECOMANDĂRILE MEDICILOR Până atunci medicii recomandă o atenţie sporită în ceea ce priveşte prevenirea afecţiunilor sezonului rece, mai ales în cazul copiilor şi bătrânilor, dar şi al persoanelor cu afecţiuni cronice, care au o imunitate mai scăzută. Totodată, doctorii din multe spitale din ţară au căzut de comun acord să se instituie starea de carantină, măsură luată pentru protecţia bolnavilor internaţi. Şi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a decis limitarea accesului pe secţiile considerate la risc, imediat după ce specialiştii Institutului „Cantacuzino” din Bucureşti au confirmat prezenţa virusului A/H1N1 în cazul unei lăuze de 27 de ani, din Năvodari, care a şi decedat. Limitarea accesului pe secţiile la risc este menţinută şi în această perioadă.



12