Două generaţii de artişti, aceeaşi pasiune - Mozart

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului

Două generaţii de artişti, aceeaşi pasiune - Mozart

Cultură 23 Noiembrie 2013 / 00:00 56477 accesări

Cea de-a XXXIX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, care a început pe 27 octombrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, a dedicat seara de vineri „miracolului de la Salzburg”, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Evenimentul a adus pe aceeaşi scenă doi artişti dintr-o familie cu tradiţie muzicală: Mădălin Voicu, la pupitrul orchestrei simfonice a TNOB, şi Mădălin Voicu Jr., la pian, fiul, respectiv nepotul inegalabilului violonist de talie internaţională Ion Voicu.

Publicul meloman s-a delectat ascultând lucrări de referinţă din creaţia prolificului compozitor care, deşi a părăsit lumea la aproape 36 de ani, a lăsat posterităţii o moştenire muzicală inestimabilă: Divertismentul în Re major, KV 136, Concertul nr. 23 pentru pian şi orchestră în La major, KV 488 şi Simfonia nr. 40 în sol minor, KV 550.

„Am mai cântat de două ori aici, la Constanţa. O dată cu maestrul Petre Sbârcea şi o dată cu tatăl meu. Întotdeauna este plăcut să revin în aceste locuri, în astfel de companie, mă refer aici şi la prietenii mei buni, precum SLI-ul, cum îmi place mie să-i spun (n.r. - Sorin Lucian Ionescu, directorul de programe al Neptun TV, prezent la eveniment). Mozart este favoritul meu. Am studiat la Salzburg, de trei ori, cu bunicul meu, Ion Voicu, care preda la Mozarteum. Am făcut cursurile de vară acolo. E mirific acolo, e altă... planetă”, a declarat, pentru cotidianul „Telegraf”, pianistul Mădălin Voicu Jr., la finalul primei părţi a evenimentului.

La bis, talentatul pianist a încântat distinsa audienţă - în rândurile căreia s-au aflat şi senatorul Alexandru Mazăre şi mama sa, Gabriela Mazăre - cu „Polichinelle”, de Rahmaninov. Piesa a fost aleasă pentru a cinsti memoria regretatei pianiste Mihaela Ursuleasca, „o tehniciană desăvârşită”, după cum a spus Mădălin Voicu Jr. „Eu mă simt extraordinar în orice ipostază, mai ales dacă sunt alături de fiul meu. Pentru mine, muzica este un medicament”, a spus şi dirijorul Mădălin Voicu.

Înainte de începerea concertului, pe scena TNOB a fost acordat, din partea Fundaţiei „Farul ospitalier”, un premiu tinerei Andreea Cristina Dragu, de 14 ani, de la clasa profesorului Theodor Rădulescu din cadrul Centrului Cultural „Teodor T. Burada”.

ULTIMELE SERI FESTIVALIERE Penultimul eveniment din totalul celor 14 de pe agenda festivalului, baletul clasic „Lacul lebedelor”, de Ceaikovski, în coregrafia lui Mihai Babuşka, după coregrafia clasică Ivanov-Petipa, este programat sâmbătă, de la ora 19.00. În distribuţie se regăsesc Eliza Maxim, Manabe Akari din Japonia, Horaţiu Cherecheş, Adrian Mihaiu, Aliss Tarcea şi Amalia Mîndruţiu.

Sărbătoarea muzicii se va încheia duminică, de la ora 19.00, cu una dintre cele mai reprezentative lucrări vocal-simfonice ale secolului al XX-lea, „Carmina Burana”, de Carl Orff, sub bagheta maestrului Radu Ciorei. Soliştii serii vor fi soprana Laura Eftimie, tenorul Doru Iftene şi baritonul bucureştean Ştefan Ignat. Corul profesionist al TNOB, coordonat de maestrul Adrian Stanache, şi cel al copiilor de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, condus de prof. Horaţiu Alexandrescu, vor aduce, în sala TNOB, magia „Cântecelor de la Beuren”.



12