Două noi focare de pestă porcină africană, confirmate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Buzău:

Două noi focare de pestă porcină africană, confirmate

Social 03 Februarie 2019 / 14:14 612 accesări

Pe raza judeţului Buzău a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării particulare din localităţile Scurteşti, comuna Vadu Paşii, respectiv comuna Săgeata, a anunţat, duminică, Biroul de presă al Prefecturii Buzău. Potrivit sursei citate, în urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. "Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost executată uciderea suinelor", a mai precizat sursa citată.

La această dată, pesta porcină africană evoluează în judeţul Buzău în 10 focare din exploataţii nonprofesionale şi o exploataţie comercială de Tip A, declarate în şapte localităţi. A fost şi un caz la mistreţ pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni. Prin aplicarea măsurilor de combatere a PPA au fost stinse deja cinci focare.

DESPĂGUBIRI ACORDATE, PESTE 251 DE MILIOANE DE LEI

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 302 localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.137 de focare, au anunţat, vineri, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În alte două judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 364.920 de porci afectaţi de boală şi s-au acordat despăgubiri în valoare de peste 250 de milioane de lei. Potrivit ANSVSA, pesta porcină evoluează în România cu 1.137 de focare, în 302 localităţi din 19 judeţe, scrie news.ro. Au fost stinse 20 de focare în judeţul Satu Mare, un focar în judeţul Dâmboviţa, 3 focare în judeţul Buzău, 3 focare în judeţul Maramureş, 25 de focare în judeţul Brăila (dintre care unul într-o exploataţie comercială), un focar în judeţul Dolj şi un focar în judeţul Vrancea. "Până la această dată (01.02.2019) au fost despăgubiţi 8.537 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.189.530 de lei", a anunţat ANSVSA. Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, iar evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.



12