Două proceduri de infringement împotriva României, clasate de CE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
MAE:

Două proceduri de infringement împotriva României, clasate de CE

Externe 20 Iulie 2017 / 07:46 667 accesări

Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement împotriva României iar deciziile respective au fost prezentate miercuri în cadrul ședinței săptămânale a Comitetului de Coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene, prezidat de ministrul delegat Victor Negrescu. La întâlnire au participat reprezentanți la nivel de secretar de stat ai mai multor ministere, reprezentanți ai Parlamentului și ai autorităților locale, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Au fost prezentate deciziile Comisiei Europene, aferente perioadei 30 iunie — 14 iulie 2017, privind stadiul transpunerii directivelor europene în legislația națională. În context, arată MAE, a fost remarcată clasarea de către Comisia Europeană a două proceduri de infringement care fuseseră declanșate împotriva României: cauza 2016/0567 privind necomunicarea măsurilor de transpunere a Directivei delegate 2014/109/UE de modificare a anexei II la Directiva 2014/40/UE prin stabilirea galeriei de avertismente ilustrate care trebuie utilizate pe produsele din tutun, respectiv cauza 2016/0812 privind necomunicarea măsurilor de transpunere a Directivei 2014/36/UE privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în scopul ocupării unui loc de muncă în calitate de lucrători sezonieri.

De asemenea, arată sursa citată, au fost închise favorabil două dosare EU Pilot: Dosarul 8156/15/JUST a avut ca obiect necomunicarea măsurilor de transpunere a Deciziei-cadru 2009/315/JAI privind organizarea și conținutul schimbului de informații extrase din cazierele judiciare între statele membre, respectiv Dosarul 7949/15/ENER a avut ca obiect evaluarea transpunerii, implementării și aplicării corecte, de către România, a prevederilor Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor.

"Scopul nostru este acela de a asigura transpunerea în mod corespunzător a legislației europene și de a finaliza cât mai rapid procedurile de infringement aflate în curs. În acest sens, cooperarea interinstituțională este esențială. Comunicăm operativ pe aceste spețe atât cu reprezentanții Comisiei Europene, cât și cu ministerele de linie, Parlamentul României și autoritățile locale", a declarat ministrul delegat Victor Negrescu, citat în comunicat.

Comitetul de coordonare a Sistemului național de gestionare a Afacerilor Europene își desfășoară activitatea sub conducerea ministrului delegat pentru Afaceri Europene și sub îndrumarea prim-ministrului. Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Comitetul se reunește săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor și a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene.

Taguri articol


12