Două secole de la moartea celebrei scriitoare Jane Austen, fast şi sărbătoare în Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Două secole de la moartea celebrei scriitoare Jane Austen, fast şi sărbătoare în Marea Britanie

Cultură 18 Iulie 2017 / 16:36 897 accesări

Expoziții, noutăți editoriale și un mare festival în haine de epocă sunt evenimentele care vor marca 200 de ani de la moartea, la 18 iulie 1817, a lui Jane Austen, una dintre scriitoarele britanice cele mai populare din toate timpurile, relatează EFE. Marți se împlinesc două secole de la moartea la Winchester, la 41 de ani, de o boală necunoscută, a celebrei scriitoare ale cărei romane, printre care ''Emma'' sau ''Mândrie și Prejudecată'', sunt un portret fidel al epocii georgiene și constituie încă obiect de studiu academic și de numeroase adaptări cinematografice.

Jane Austen, care a ajuns celebră după mai multe decenii de la moartea sa, și-a găsit inspirația în propria experiență de viață. Acțiunea romanelor sale se petrece la Londra sau în comitatele britanice vecine unde ea a trăit și care acum aduc un omagiu moștenirii sale literare. Comitatul Hampshire, unde s-a născut și a murit scriitoarea, va recrea în decursul acestui an universul romanelor sale prin mai multe evenimente și expoziții care vor dezvălui aspecte mai puțin cunoscute ale operei sale. Născută la 16 decembrie 1775 la Steventon, în parohia unde tatăl său a fost vicar, scriitoarea a avut perioada sa cea mai prolifică atunci când a locuit împreună cu mama și sora ei într-o căsuță din localitatea Chawton, unde s-au mutat în 1809, după moartea tatălui său, George Austen.

Căsuța de la marginea drumului, care păstrează câteva dintre obiectele familiei, poate fi vizitată ca muzeu de milioanele de cititori ai lui Jane Austen veniți din întreaga lume, mai ales din Statele Unite. Pentru acest bicentenar, Casa-Muzeu Jane Austen a fost redecorată printr-o reproducere a tapetului original, principala atracție fiind măsuța rotundă și joasă unde scriitoarea și-a plăsmuit eroii romanelor sale, care au fost publicate inițial sub pseudonim.

Austen și-a petrecut ultimii opt ani din viață la Chawton, unde a revizuit ''Rațiune și Simțire'' (publicat în 1811), ''Mândrie și Prejudecată'' (1813), ''Mănăstirea Northanger'' (1818) și a scris ''Mansfield Park'' (publicat în 1814), ''Emma'' (1816) și ''Persuasiune'' (1818).

O vizită la Hampshire, în sudul Marii Britanii, poate începe la Steventon și se poate încheia în orașul Winchester, în a cărui catedrală pot fi vizitate mormântul scriitoarei, precum și expoziția deschisă în onoarea sa. În catedrală a avut loc marți o ceremonie religioasă, în timp ce Banca Angliei a prezentat noua bancnotă de 10 lire (11,4 euro) pe care este gravat chipul lui Jane Austen.

Biblioteca municipală din Winchester a organizat expoziția intitulată ''Misterioasa domnișoară Austen'', care dezvăluie fațete inedite ale scriitoarei și prezintă articole vestimentare până acum neaccesibile publicului.

Un alt element-cheie în biografia lui Jane Austen este elegantul oraș Bath, din sud-estul țării, unde familia ei s-a mutat în 1801, când George Austen s-a pensionat. Aici, Jane și sora ei Cassandra, care i-a fost cea mai apropiată și de încredere prietenă pe tot parcursul vieții sale, au avut o intensă viață socială, astfel încât Jane de abia a avut timp să scrie. Cu ocazia bicentenarului, Bath oferă vizite turistice cu ghid, iar în perioada 9 - 18 septembrie se va desfășura aici ''Festivalul Jane Austen'', cea mai mare reuniune a admiratorilor din întreaga lume ai scriitoarei, având ca punct culminant o mare paradă în haine de epocă.

Alte comitate precum Berkshire, Kent, Sussex sau Witshire, care au legătură cu universul său literar, îi vor omagia moștenirea prin numeroase evenimente, în paralel cu publicarea de noi eseuri și biografii dedicate acestei scriitoare ale cărei opere sunt considerate tezaur național al britanicilor.



12