Două specii de organisme pot supraviețui condițiilor de pe Marte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Două specii de organisme pot supraviețui condițiilor de pe Marte

Ştiință 01 Februarie 2016 / 18:33 968 accesări

Două specii de ciuperci din Antarctica au supraviețuit 18 luni în condiții similare celor de pe Marte, în cadrul unui experiment desfășurat pe Stația Spațială Internațională (ISS), conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei ”Astrobiology”. Organisme din două specii de ciuperci microscopice, Cryomyces antarcticus și C. minteri, au fost recoltate din Valea McMurdo din Antarctica, unul dintre cele mai extreme medii de pe Pământ. Aceste ciuperci sunt organisme endolitice, trăiesc în fisuri în interiorul rocilor.

În cadrul experimentului, ciupercile au fost plasate într-o platformă specială, creată de Agenția Spațială Europeană (ESA). Denumită EXPOSE-E, platforma este fixată în exteriorul Stației Spațiale. Timp de 18 luni, jumătate dintre organismele recoltate din Antarctica au fost expuse unor condiții similare celor de pe Marte, o atmosferă ce conține dioxid de carbon în proporție de 95%, cu o presiune de 1.000 de pascali (aproximativ 1% din presiunea atmosferică terestră la nivelul mării). În cursul experimentului, aceste organisme au fost... bombardate cu radiații ultraviolete. Celelalte organisme au fost păstrate ca martori ai experimentului, în condiții similare celor terestre. După 18 luni, mai mult de jumătate dintre ciupercile expuse condițiilor de mediu de pe Marte (60%) au supraviețuit, iar oamenii de știință au remarcat că ADN-ul acestora nu a suferit mutații, conform lui Rosa de la Torre, de la Institutul Național de Tehnologie Aerospațială din Spania, coautor al acestui studiu. Mai puțin de 10% dintre aceste organisme s-au reprodus și au format noi colonii în spațiu.

”Acest experiment face parte dintr-un studiu mai larg, desfășurat la bordul ISS, denumit LIFE (Lichens and Fungi Experiment), în care am urmărit destinul mai multor tipuri de organisme endolitice pe perioade extinse de timp, în spațiu, pe platforma EXPOSE-E”, a explicat Rosa de la Torre. ”Rezultatele ne ajută să evaluăm posibilitatea de supraviețuire și stabilitatea genetică a microorganismelor și a bioindicatorilor la suprafața lui Marte, informații fundamentale și relevante pentru experimente viitoare concentrate asupra căutării vieții pe Planeta Roșie”, a adăugat ea.

Căutarea vieții pe Marte este o misiune de maximă prioritate pentru ESA, precum și pentru NASA. Ambele agenții doresc să lanseze, în următorii ani, noi rovere dotate cu arsenalul necesar pentru căutarea vieții pe Marte, roverul european ExoMars urmează să fie lansat în 2018, iar cel de la NASA, la orizontul anului 2020.



12