Două tinere din Timişoara, ucise în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Crime împotriva umanităţii

Două tinere din Timişoara, ucise în Siria

Externe 02 Iunie 2012 / 00:00 413 accesări

Preşedintele comunităţii siriene din Timişoara, Ziad Mashalmeh, a declarat vineri că două tinere surori din municipiu, care erau plecate de mai mult timp în Siria, la tatăl lor, au fost ucise în masacrul din Hula. ”Săptămâna viitoare va fi zi de doliu la Timişoara, în memoria celor două fete şi a celorlalte victime ale masacrului. Cele două tinere, Ahma şi Misrin, aveau 18 şi 23 de ani, iar tatăl lor, Abdul al Hakim, a studiat Medicina în Timişoara. Acesta s-a căsătorit cu o timişoreancă pe nume Georgeta, mama fetelor, dar s-a întors în Siria. Fetele au plecat de mai multă vreme în Siria, la tatăl lor. Nu ştim unde locuieşte mama fetelor. Facem apel pe această cale să ne caute, ca să o ajutăm în aceste momente grele”, a declarat dr. Ziad Mashalmeh. Ministerul Afacerilor Externe nu a confirmat decesul celor două fete, ambasada României la Damasc verificând această informaţie.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, declara că a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc, ca formă de protest faţă de masacrul din oraşul sirian Hula, de săptămâna trecută. Premierul Victor Ponta declara că propunerea ministrului de Externe este corectă dar autorităţile române trebuie să păstreze personal consular suficient, care să ajute românii aflaţi în Siria. MAE anunţase, marţi seară, că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Siriei la Bucureşti, Zyad Zaher Edin, pentru a condamna violenţele din Hula, soldate cu moartea a cel puţin 108 de persoane, dintre care aproape jumătate copii şi aproximativ 300 de răniţi. Totodată, MAE a făcut apel la regimul sirian să înceteze de urgenţă orice formă de violenţă şi a solicitat punerea în aplicare cu rigurozitate şi în întregime a planului emisarului comun al ONU şi Ligii Arabe, Kofi Annan, în conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU 2.043 şi susţinerea în totalitate a misiunii de observare a ONU în Siria (UNSMIS). Şefii misiunilor diplomatice siriene din capitalele marilor ţări europene, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, au fost expulzaţi marţi, într-o acţiune coordonată, ca urmare a violenţelor produse în Siria. Măsuri similare au fost adoptate şi de SUA, Australia, Elveţia, dar şi de alte state occidentale. Majoritatea victimelor masacrului de la Hula au fost executate, potrivit primelor rezultate ale unei anchete ONU.

EFORTURI INTERNAŢIONALE Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a condamnat masacrul de la Hula şi a cerut comunităţii internaţionale să facă toate eforturile pentru a pune capăt impunităţii şi ca autorii unei astfel de atrocităţi să fie traşi la răspundere. ”Aceste acte ar putea reprezenta crime împotriva umanităţii şi ar putea demonstra un tipar de atacuri ample şi sistematice împotriva populaţiei civile, comise cu impunitate”, a adăugat ea. Oficialul a făcut aceste declaraţii vineri, la o şedinţă de urgenţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Anterior, activişti de opoziţie au declarat că membri ai unei miliţii pro-guvernamentale au ucis din nou în masă civili. 13 angajaţi ai unei fabrici ar fi fost obligaţi să coboare dintr-un autobuz la al-Buwaida al-Sharqiya, în apropiere de oraşul Qusair din vestul ţării şi au fost executaţi de shabiha, numele dat susţinătorilor armaţi ai Guvernului. Mai multe înregistrări video publicate online au arătat cadavre cu răni grave în zona stomacului şi a capului, ce ar arăta că au fost împuşcate de la mică distanţă.

Liderii sirieni susţin că masacrul a fost comis de terorişti care vor să facă procesul de pace să eşueze şi să determine puterile occidentale să intervină. Rusia, care furnizează arme regimului sirian şi care a blocat rezoluţiile ONU prea aspre, vizând Damascul, a acuzat ambele părţi pentru crimele de vineri. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat îngrijorarea că ”unele ţări încep să folosească masacrul de la Hula ca pretext pentru a sublinia necesitatea impunerii unor măsuri militare”.



12