Dr. Adrian Rădulescu, între teamă şi admiraţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Omagiat la Biblioteca Judeţeană

Dr. Adrian Rădulescu, între teamă şi admiraţie

Cultură 10 Mai 2011 / 00:00 583 accesări

Biblioteca Judeţeană (BJ) „Ioan N. Roman” dedică luna mai personalităţii polivalente a omului de cultură dr. Adrian Rădulescu, director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie şi primul rector al Universităţii „Ovidius”, la 11 ani de la trecerea în nefiinţă. Cu acest prilej, la parterul instituţiei de cultură, serviciul Informare bibliografică locală al BJ a deschis o expoziţie cu documente şi volume care poartă amprenta importantului om de cultură dobrogean.

„L-am cunoscut pe profesorul Adrian Rădulescu în 1991. Eram studentă în anul I al Facultăţii de Istorie a nou-înfiinţatei Universităţi „Ovidius” din Constanţa. Prima impresie a fost copleşitoare. Un sentiment de teamă şi admiraţie mă încerca în faţa unui om care ştia atât de multe lucruri despre istoria omenirii şi care părea desprins chiar din cărţile pe care le aveam pe pupitre”, îşi aminteşte bibliograful Angela-Anca Dobre, iniţiatoarea ciclului expoziţional inaugurat anul acesta, „Valori ale culturii dobrogene”.

Profesorul dr. Adrian Rădulescu s-a născut în comuna Dorobanţu din judeţul Ialomiţa, în 1932, fiind absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, specializarea istorie veche şi epigrafie. În anul 1972, a obţinut titlul de doctor în istorie al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj. Ca o recunoaştere a meritelor sale profesionale de necontestat, a deţinut importante funcţii administrative: director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (1969-1990), rector al Universităţii „Ovidius” Constanţa (1990-1991), primar al municipiului Constanţa (1989-1990), prefect al judeţului Constanţa (mai 1990 - noiembrie 1991). În urmă cu 11 ani, la 5 mai 2000, profesorul a încetat din viaţă după o îndelungată suferinţă. „Profesorul avea darul excepţional de a transmite informaţiile în mod clar şi extrem de captivant, făcându-ne să fim părtaşi la momentele esenţiale ale omenirii. Aveam realmente impresia că sunt pe corăbiile grecilor antici zdruncinate de furtunile Pontului neospitalier sau că particip la solemnitatea veche şi plină de simboluri a unei sărbători religioase tomitane. Ceea ce ne-a dezvăluit domnia sa despre trecut şi mai ales modul în care a făcut-o m-a determinat să aleg istoria veche şi arheologia dintre toate ramurile istoriei şi să-i păstrez o amintire la fel de vie ca în prima zi”, a mai spus fosta sa studentă, Anca Dobre.

În cadrul proiectului „Valori ale culturii dobrogene”, care a debutat sub titulatura „Dobrogenii noştri de suflet”, au mai fost omagiaţi actorul Vasile Cojocaru, interpreta de muzică populară dobrogeană Elena Roizen şi actorul Jean Constantin.



12