Dr. Constantin Chera vorbeşte despre protecţia patrimoniului cultural subacvatic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Paris

Dr. Constantin Chera vorbeşte despre protecţia patrimoniului cultural subacvatic

Cultură 14 Aprilie 2011 / 00:00 1066 accesări

Cercetătorul ştiinţific al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), dr. Constantin Chera, participă, în aceste zile, la întâlnirea statelor semnatare ale Convenţiei privind protecţia patrimoniului cultural subacvatic, care se desfăşoară în perioada 13-15 aprilie, în capitala Franţei. Arheologul constănţean se prezintă la şedinţa comisiei tehnice de consultanţă ca reprezentant al Departamentului UNESCO din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Pentru această întâlnire, dr. Constantin Chera a pregătit o comunicare ştiinţifică menită să releve stadiul actual al protecţiei patrimoniului, făcând referire la informaţiile obţinute ocazional, existenţa unui departament în cadrul poliţiei judeţene care se ocupă de patrimoniu în general sau iniţierea unor proiecte privind identificarea patrimoniului submarin de-a lungul coastei Mării Negre, un astfel de proiect fiind iniţiat împreună cu Institutul Naţional de Geologie şi Geo-ecologie Marină - GeoEcoMar şi Institutul de Oceanografie de la Varna.

Potrivit arheologului tomitan, navigaţiei costiere, datând de milenii, încă din antichitate şi condiţiilor climatice din vechiul Pont Euxin li se „datorează” existenţa a numeroase epave de-a lungul coastei marine. În prezent, cercetările, adesea ocazionale, la aceste obiective de interes ştiinţific şi cultural se reduc la observarea, cartarea şi înregistrarea unor epave antice pe platoul continental al Mării Negre.

Arheologul dr. Constantin Chera este acreditat UNESCO în problematica patrimoniului subacvatic şi reprezentantul României în comisia de specialitate a respectivului organism internaţional.



12