Dragnea dorește convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru ca Guvernul să poată emite ordonanţe

Dragnea dorește convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare

Politică 09 Ianuarie 2017 / 11:27 773 accesări

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că luni va fi convocată sesiune extraordinară pentru a da Executivului posibilitatea de a emite ordonanțe, în condițiile în care legea de abilitare a Guvernului pe perioada vacanţei parlamentare a fost atacată la CCR. ''Guvernul va trimite proiecte de legi, noi le vom adopta și dl. președinte Iohannis le va promulga. (...) Dacă o să ajungem la concluzia, în următoarele zile, că asta se intenționează (amânarea promulgării unor legi - n.r.), poate Guvernul va da ordonanțe de urgență, pentru că România nu poate rămâne blocată din cauza unor orgolii sau a unor supărări. România are nevoie de legi. Dacă se intenționează, iar eu încep să văd că se intenționează să se blocheze aplicarea legilor sau promulgarea lor, atunci Guvernul poate să adopte ordonanțe, pentru că oamenii au nevoie de măsurile pe care noi le-am promis'', a spus Liviu Dragnea la România TV.

ACTIVITATEA PARTIDELORDE OPOZIȚIE, ANALIZATĂ

El a acuzat partidele de opoziție, care au atacat la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe.

''În următoarele zile și noi și Guvernul o să analizăm cu atenție toate gesturile, acțiunile, inclusiv ale opoziției. Suntem, poate e primul caz când se atacă la Curtea Constituțională o lege de abilitare a Guvernului de a administra țara în timpul vacanței parlamentare, adică de a emite ordonanțe. Este un singur scop aici, acela de a bloca activitatea Guvernului, a statului. Din acest motiv noi mâine convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară. De ce? Pentru ca Guvernul să poată să emită ordonanțe. Am văzut că se dorește ca acest guvern să fie blocat, foarte bine, folosim toate pârghiile legale și constituționale pe care le avem pentru a asigura guvernului condițiile să guverneze”, a adăugat Liviu Dragnea. Potrivit Constituţiei, Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul şi data până la care se pot emite ordonanţe. Dacă legea de abilitare o cere, ordonanţele se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei. Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.

PNL, USR și PMP au contestat vineri la CCR proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe. ''Astfel, proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului. Cu această ocazie, atragem atenția asupra încercării de dezinformare a liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la o presupusă 'blocare a activității' Guvernului generată de acest demers al PNL. În realitate, Liviu Dragnea se folosește de confuzia făcută deseori în spațiul public între ordonanțele simple și ordonanțele de urgență. Guvernul Dragnea – Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-și pună în operă inițiativele dorite prin intermediul ordonanțelor de urgență, până la soluționarea sesizării de către CCR. Nu ne îndoim de faptul că actualul Guvern va folosi acest instrument și va da dovadă de voință politică în acest sens'', se arată într-un comunicat de presă al PNL..



12