Circul politic este pe cale să se încheie. Asta dacă Dragnea și compania nu ne vor oferi o „surpriză neplăcută“, creând un nou scandal politic. Miercuri, după o discuție intensă, de opt ore, la Vila Lac 1, în cele din urmă s-a ajuns la un compromis și s-a bătut în cuie lista de miniștri ai premierului desemnat, Mihai Tudose. Lista de propuneri pentru noul Cabinet este compusă, în cea mai mare parte a sa, din miniștri care au activat și sub comanda lui Sorin Grindeanu. Concret, din cei 27 de miniștri care vor compune noul Guvern, 11 sunt noi. Printre aceștia îl regăsim și pe constănțeanul Ionut Mișa, care a fost propus pentru Ministerul Finanțelor. Față de Executivul lui Grindeanu, viitoarea configurație a Guvernului va avea trei vicepremieri - Sevil Shhaideh (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Marcel Ciolacu (PSD) - fără portofoliu.
S-au certat, s-au împăcat, iar s-au certat și din nou s-au împăcat. Cam așa au decurs discuțiile atât în interiorul PSD, cât și în cel al coaliției de guvernare pentru stabilirea noului Guvern condus de Mihai Tudose. După o discuție intensă, de opt ore, la Vila Lac 1, în cele din urmă s-a ajuns la un compromis și s-a bătut în cuie lista de miniștri. În mare parte, lista de propuneri pentru noul Cabinet este compusă din miniștri care au activat și sub comanda lui Sorin Grindeanu. Gurile rele din politică spun că asta înseamnă că toată șarada creată de liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost doar pentru a-l schimba pe Sorin Grindeanu, bănuit că ar fi avut „dublă comandă“. În locul acestuia, Dragnea a propus un alt membru al Executivului condus de Sorin Grindeanu: ministrul demisionar al Economiei, Mihai Tudose, care, culmea ironiei, este școlit pe la serviciile de informații.
LISTA LUI TUDOSE
Viitoarea configurație a Guvernului va avea trei vicepremieri - Sevil Shhaideh (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Marcel Ciolacu (PSD) - fără portofoliu, acesta din urmă fiind nou intrat în Executiv. Apoi, lista cu propuneri este continuată de Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne, Theodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe, Adrian Țuțuianu - ministrul Apărării, Ionuț Mișa - ministrul Finanţelor, Tudorel Toader - ministrul Justiţiei, Petre Daea - ministrul Agriculturii, Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii, Mihai Fifor - ministrul Economiei, Toma Petcu - ministrul Energiei, Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor, Ilan Laufer - ministrul pentru IMM-uri, Florian Bodog - ministrul Sănătăţii, Lucian Romaşcanu - ministrul Culturii, Doina Pană - ministrul Apelor şi Pădurilor, Liviu Pop, ministrul Educației, Lucian Georgescu - ministrul Cercetării, Marius Alexandru Dunca - ministrul Tineretului, Mircea Titus Dobre - ministrul Turismului, Andreea Păstârnac - ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Rovana Plumb - ministrul Fondurilor Europene, Victor Negrescu - ministrul pentru Afaceri Europene, Gabi Petrea - ministru delegat pentru Dialog Social și Lucian Șova - ministrul Comunicațiilor. Din această listă, remarcăm câteva nume noi față de vechiul Cabinet. Printre nou intrați se numără șeful Comisiei pentru controlul SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu, la Apărare, Ilan Laufer la IMM-uri, Victor Negrescu la Afaceri Europene și, nu în ultimul rând, constănțeanul Ionuț Mișa la Finanţe. În total, lista noului Guvern conține 11 nume noi.
CINE ESTE IONUȚ MIȘA, NOUL MINISTRU AL FINANȚELOR
Pentru prima dată în istoria post-decembristă, județul Constanța are trei miniștri în același Guvern, din care unul deține și funcția de vicepremier. Este vorba de Sevil Shhaideh, Mircea Titus Dobre și Ionuț Mișa. Dacă Shhaideh și Dobre sunt obișnuiți cu portofoliile, pentru că le-au deținut și în Cabinetul Grindeanu, surpriza vine de la Ionuț Mișa, care a deținut până în prezent funcția de secretar de stat. În vârstă de 42 de ani, Mişa şi-a început activitatea în cadrul Direcţiei Generale de Finanţe Publice Constanţa, ca şef al Serviciului de Îndrumare, Colectare Venituri. A devenit apoi şef al Serviciului Gestionare Registru Contribuabili şi Dosare Fiscale - Persoane Fizice din cadrul Administrației Finanțelor Publice Constanţa. În 2005 e numit şef al Administraţiei Finanţelor Publice Eforie. Patru ani mai târziu devine şeful Administraţiei Finanţelor Publice Constanţa. În cadrul ANAF a fost numit şeful Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, în februarie 2013. Deţine două apartamente, unul în Constanţa şi altul în Capitală.
TUDOSE I-A JURAT CREDINȚĂ LUI DRAGNEA. LA FEL A FĂCUT ȘI GRINDEANU
În semn de solidaritate față de șeful său de partid, premierul desemnat, Mihai Tudose, i-a jurat credință președintelui PSD, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD. În cadrul conferinţei, Tudose a fost întrebat dacă va fi dispus să renunţe la funcţie în cazul în care Liviu Dragnea va avea posibilitatea legată de a deveni premier. Mihai Tudose a răspuns fără ezitare: "DA!". Numai că, având experiența ultimelor săptămâni, Tudose nu trebuie să uite faptul că și Grindeanu îi jurase credință lui Dragnea și apoi a întors armele. De asemenea, Mihai Tudose a declarat că nu are sentimentul că a câştigat un premiu, precizând că prioritatea noului Executiv va fi implementarea programului de guvernare. Cu această ocazie el a răspuns și la întrebarea dacă a plagiat în lucrarea sa de doctorat. „Lucrarea mea de doctorat a fost făcută pentru mine, pentru a acumula nişte cunoştinţe. (...) Nu a fost făcută pentru a căpăta în baza ei funcţii, posturi sau remuneraţii”, a afirmat Tudose. La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ironic că este din ce în ce mai invidios că premierul desemnat, Mihai Tudose, primește mai multe întrebări din partea presei. „Chiar începe să îmi pară rău că poate ar trebui să fiu eu la SRI, să primesc și eu atâtea întrebări”, a spus Liviu Dragnea.