Pe cât de multe declarații a făcut Traian Băsescu în mandatele prezidențiale despre Justiția independentă, pe atât de multe sunt și îndoielile publice legate de imparțialitatea magistraturii. Nu ajută "cauza" nici dosarele penale, tot mai multe, în care sunt cercetați membri ai familiei Băsescu pentru că ar fi cerut bani de la diverși afaceriști în scopul influențării deciziei judecătorilor. După megascandalul Mircea Băsescu - Bercea Mondial, și fiul fratelui fostului președinte, Dragoș, a ajuns la DNA, ieri, într-un dosar în care este suspectat că i-a cerut un milion de euro omului de afaceri Sandu Staicu, promiţând că intervine la DIICOT pentru soluţionarea favorabilă a dosarului acestuia. Potrivit unor documente ale anchetatorilor, Dragoș Băsescu este suspectat de trafic de influență. În același dosar este vizat, pentru complicitate la trafic de influență, și omul de afaceri Ciprian Nistor. Conform anchetatorilor, în 20 aprilie, cei doi au promis unei persoane cercetate într-un dosar al DIICOT, respectiv lui Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL, un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT. În dosar se arată că Dragoș Băsescu a cerut 500.000 de euro pentru o soluție de nearestare în contestația formulată de către DIICOT și încă 500.000 de euro pentru o soluție favorabilă în dosarul respectiv și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Staicu. În urma înfățișării de ieri în fața procurorilor, Dragoș Băsescu s-a înțeles cu anchetatorii să evite arestarea preventivă pentru o cauțiune de 10.000 de lei. A plătit imediat și s-a hotărât ca nepotul fostului președinte să fie anchetat sub control judiciar, ca și cum infracțiunile pentru care este cercetat acesta sunt de drept comun și nu vizează un subiect atât de sensibil cum este influențarea Justiției.
Dragoș Băsescu nu este pentru prima dată în atenția publică. Numele lui este legat de un scandal mai vechi, privind o manevră imobiliară de milioane, prin care 70% din profitul obținut pe 30 ha de livadă a fost transferat din patrimoniul Staţiunii de Cercetare în Pomicultură Valu lui Traian în buzunarul familiei Băsescu. Conform Antena 3, Curtea de Conturi a sesizat în 2012 manevrele cu iz de deturnare de fonduri, dar de atunci și până acum nimeni nu a cercetat acest caz.
Revenind la ancheta DNA, prin acest dosar Dragoș îngroașă rândurile membrilor familiei Băsescu ce sunt ținte ale cercetărilor penale. Atenție, niciunul dintre împricinați nu este acuzat de găinării. În fiecare dosar sunt vehiculate sume pe care mulți dintre români nici nu îndrăznesc să spere că le vor vedea teanc măcar o dată în viață. Singura care a scăpat de lupa Justiției este fosta primă doamnă, Maria Băsescu, beneficiară a unei imagini de soție casnică de marinar, care s-a îngrijit toată viața de casă și a lăsat soțul să se ocupe de afaceri.
Fiica cea mare, Ioana, este în centrul dosarului de milioane de euro cu moșia de la Nana. Fiica cea mică, Elena, este vizată atât în dosarul Microsoft (Gabriel Sandu spune că a dat 125.000 de euro pentru campania ei la europarlamentare din 2009), cât și în dosarul Zilei Tineretului, în care a fost condamnată Monica Iacob-Ridzi. Soțul Elenei, Bogdan "Sida" Ionescu, este acuzat că ar fi cărat plase cu bani de la familia lui Bercea Mondial către Mircea Băsescu, fratele fostului președinte, și el cercetat și chiar arestat la domiciliu în această anchetă judiciară pentru șantaj, în care se vorbește de transferul a 600.000 de euro (chiar 2 milioane, dacă ar fi să ne luăm după declarațiile lui Bercea). Soțul Ioanei, Radu Pricop, este și el urmărit penal, în dosarul retrocedării ilegale a moșiei Brătienilor, unde despăgubirea de la ANRP se ridică la 10 milioane de euro. Socrul Elenei Băsescu, Bebe Ionescu, apare în dosarul bancherilor. În fine, bomboana de pe colivă e pusă de însuși Traian Băsescu, pomenit în mai toate dosarele menționate mai sus, plus alte câteva proprii - de exemplu, dosarul în care este acuzat de șantajarea senatorului PSD Gabriela Firea în contextul cercetărilor achizițiilor de la Nana.