Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

Lifestyle 24 Februarie 2017 / 08:00 2870 accesări

Sărbătoarea populară a iubirii, Dragobetele, este celebrată în fiecare an la 24 februarie, zi în care Biserica Ortodoxă sărbătorește Întâia și a doua aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul. Pe de altă parte, data de 24 februarie marchează și începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și, după unele credințe populare, ursul iese din bârlog, notează site-ul traditii.ro. Odată cu natura, reînvie și iubirea, iar Dragobetele este ziua în care întreaga suflare sărbătorește înnoirea firii și se pregătește pentru sosirea primăverii.

În funcție de regiune, sărbătoarea este cunoscută și sub numele de ''Cap de primăvară'', ''Sântion de primăvară'', ''Ioan Dragobete'', ''Drăgostițele'', ''Logodna sau însoțitul paserilor''. Zeu al dragostei în Panteonul românesc, Dragobetele este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, sinonim cu Năvalnic. Este considerat, în credința populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic și nestatornic, Dragobetele este închipuit ca un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, ce sălășluiește mai mult prin păduri. Furându-le mințile fetelor și nevestelor tinere, Dragobetele a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele, respectiv o specie de ferigă, se arată pe site-ul http://www.crestinortodox.ro/.

Preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu pețitor și ca un naș ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor, de-a lungul veacurilor românii au transfigurat Dragobetele, acesta ajungând să fie considerat ca zeitate ce îi ocrotește și le poartă noroc îndrăgostiților. A devenit protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ține tot anul, precum cea a păsărilor ce ''se logodesc'' în această zi.

Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, ținerii țineau sau făceau Dragobetele", a explicat etnograful Marcel Lutic de la Muzeul de Etnografie al Moldovei. Erau și alte zile în care se sărbătorea Dragobetele: 28 februarie, 1, 3 și 25 martie, zile aflate în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară. Mai ales în sudul României, există o perioadă întreagă, la îngemănarea lunilor februarie cu martie sau, cel mai adesea, în martie care stă sub semnul Dragobetelui, arată Marcel Lutic. Majoritatea denumirilor pentru această sărbătoare sunt calchieri după numele din slavă veche a sărbătorii creștine a "Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul", sărbătoare numită în spațiul slav "Glavo-Obretenia".

Citește și:

Românii sărbătoresc iubirea de Dragobete

Tradiţii de dragoste în Dobrogea: turcii, italienii, lipovenii, sărbătorile iubirii

Știai că nu este bine să plângi de Dragobete? Vezi cele mai interesante obiceiuri!



12