Claudiu Val revine în atenţia cititorilor. Nu, apreciatul jurnalist nu semnează vreo cronică sportivă în paginile ziarului „Telegraf”, ci, de această dată, îi invită pe cei care îl cunosc, mai mult sau mai puţin, să-i descopere vocaţia de scriitor, aşa cum se reflectă ea în paginile volumului său de debut în literatura beletristică, nu de specialitate, „Dragostea şi Securitatea”. Evenimentul editorial va avea loc joi, de la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, spaţiu al comorilor spirituale care nu îi este, câtuşi de puţin, necunoscut - ca cititor, dar şi ca fost angajat - celui care a ales să-şi semneze volumul autobiografic cu numele... real, din buletin, Claudiu-Valeriu Conţevici.
La acest moment emoţionant din viaţa oricărui scriitor, debutant sau nu, îi vor fi alături directorul Editurii „Ex Ponto”, prof. Ioan Popişteanu, scriitorul şi redactorul-şef al revistei de cultură „Ex Ponto” - şi lector de carte, de altfel - iar, din partea gazdelor, se va afla criticul literar dr. Corina Apostoleanu. Numit simplu, dar elocvent „Dragostea şi Securitatea”, volumul lui Claudiu-Valeriu Conţevici este, după cum se menţionează pe copertă, un „roman bazat pe fapte reale”, o poveste de viaţă care se desfăşoară pe parcursul a patru decenii, din 1971 până în prezent. Mai mult, de veridicitatea celor relatate ne avertizează autorul încă din primele rânduri ale tomului: „Această carte prezintă, în proporţie de 98%, fapte întâmplate în realitate. Diferenţa de până la 100% este acoperită de evenimente pe care prefer să nu le prezint (1%), sau altele inventate fiindcă nu mai ţin minte cum s-au petrecut cu adevărat (1%)”.
Din această carte inedită, în care cititorul va regăsi stilul jurnalistului Claudiu Val - concizie şi claritate - şi va „călători” cu autorul de la Bucureşti la Leeds - Marea Britanie, poposind prin Constanţa, pe „culoarele amintirii”, răzbate viaţa celui care mărturiseşte sincer - un act de curaj pe care nu şi-l asumă mulţi, nici măcar acum, la 22 de ani de la Revoluţie - că a colaborat cu Securitatea. De altfel, romanul-document este străbătut de citate extrase din dosarul de securitate, care susţin acţiunea, iar la finalul volumului sunt reproduse pagini din dosarul menţionat, cu nr. 71425.
Cartea autobiografică cu valoare de document a unei epoci de tristă amintire „Dragostea şi Securitatea” reprezintă o adevărată lecţie de istorie... recentă. De aceea, de la evenimentul de lansare nu vor lipsi tinerii, care, cu acest prilej, vor înţelege mai bine ce a însemnat comunismul. Ei vor fi reprezentaţi de elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”.
Stabilit în prezent în localitatea Leeds, din Marea Britanie, Claudiu-Valeriu Conţevici a luat pulsul vieţii sportive constănţene, şi nu numai, publicând în paginile ziarului „Telegraf”, în perioada 1992-2007, cu mici întreruperi, sub semnătura Claudiu Val.