„Dragostea şi Securitatea”, o carte care trebuie citită!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment editorial

„Dragostea şi Securitatea”, o carte care trebuie citită!

Cultură 23 Februarie 2012 / 00:00 507 accesări

„Dragostea şi Securitatea”, cartea pe care Claudiu-Valeriu Conţevici o lansează astăzi, de la ora 17.00, în aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, este o lucrare care trebuie citită: atât de cei „atinşi” de flagelul „ciumei roşii”, cu al său organ de represiune, Securitatea, dar şi de generaţiile tinere, care trebuie să cunoască trecutul pentru a înţelege prezentul şi a desluşi viitorul. Prezentarea cărţii va fi făcută de directorul Editurii „Ex Ponto”, prof. Ioan Popişteanu, scriitorul şi redactorul-şef al revistei de cultură „Ex Ponto”, Ovidiu Dunăreanu, şi, din partea gazdelor, de criticul literar dr. Corina Apostoleanu.

Claudiu-Valeriu Conţevici, cunoscut cititorului cotidianului „Telegraf”, încă de la primul număr al publicaţiei, cu numele de Claudiu Val, cu care semna cronici sportive, prezintă, la Constanţa, povestea propriei vieţi. Dincolo de elementele de biografie personală, volumul, însoţit de precizarea „roman bazat pe fapte reale”, este o carte-document, cu valoare istorică, care prezintă modul în care Securitatea reuşea să schimbe, să schilodească destine, înăbuşind Dragostea. Construit cu mijloacele jurnalistului care merge direct la sursă, firul epic este susţinut de „mărturii” document: citate reproduse din dosarul întocmit de Securitate autorului. Dincolo de tragismul relatărilor, aceste „dări de seamă” ale delatorilor şi ale ofiţerilor de Securitate, din care nu răzbat doar răutatea şi absurdul, stârnesc.... râsul - ele denotă incultura celor care „masacrau” cu seninătate limba română - deoarece autorul a reprodus întocmai cele scrise în dosar „pentru un plus de veridicitate, dar şi de... savoare”.

La evenimentul de lansare sunt invitaţi să participe şi elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”.

Cartea, structurată pe mai multe capitole, este însoţită de un „Avertisment”, iar la final sunt reproduse filele dosarului întocmit de Securitate autorului.



12