Dreptul de veto a omorât peste 100.000 de sirieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dreptul de veto a omorât peste 100.000 de sirieni

Externe 05 Octombrie 2013 / 00:00 356 accesări

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a relansat, ieri, ideea unei reformări a dreptului de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, promovând o renunţare la un asemenea drept în cazul unei crime în masă. „Atunci când Consiliul de Securitate va fi chemat să se pronunţe asupra unei situaţii de crimă în masă, propun ca membrii permanenţi să se angajeze să renunţe la dreptul lor de veto”, a scris acesta într-un articol pe care îl semnează în ziarul „Le Monde”, fără să ofere alte precizări cu privire la noţiunea de „crimă în masă“. Evocând Siria, ministrul scrie despre „neputinţa” Consiliului de Securitate timp de doi ani şi jumătate, acesta fiind blocat în trei rânduri de un vot de veto ruso-chinez. „A fost necesar să aşteptăm peste doi ani şi jumătate şi ca 120.000 de persoane să moară în Siria pentru ca acest Consiliu de Securitate să înceteze să mai fie paralizat de utilizarea dreptului de veto şi să ia o decizie”, subliniază Fabius.

Consiliul de Securitate a adoptat, la sfârşitul lunii septembrie, o rezoluţie privind distrugerea arsenalului chimic sirian, după săptămâni de negocieri intense ruso-americane. „O paralizare a ONU timp de doi ani şi jumătate, cu consecinţe umanitare dramatice, nu poate să fie acceptată de conştiinţa universală”, scrie şeful diplomaţiei franceze. „Este vorba despre un control voluntar asupra votului de veto din partea celor cinci membri ai Consiliului de Securitate”, a adăugat acesta. „Pentru a fi realist, acest cod va exclude cazurile în care sunt vizate interese vitale naţionale ale unui membru permanent al Consiliului”, a adăugat ministrul francez, fără să ofere alte precizări. Preşedintele François Hollande a reluat această propunere franceză mai veche de reformare a dreptului de veto în caz de genocid, în cadrul celei de a 68-a Adunări Generale a ONU, la sfârşitul lui septembrie, la New York.

LOGICA VIOLENŢEI Din Siria nu vin însă regrete pentru pierderea de vieţi omeneşti. În schimb, preşedintele Bashar al-Assad se gândeşte să plătească poliţe. „Turcia va plăti scump pentru sprijinul acordat teroriştilor care luptă împotriva regimului sirian”, a afirmat preşedintele sirian într-un interviu pentru un post de televiziune turc, difuzat vineri. Liderul de la Damasc a adus acuzaţii dure premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, afirmând că tot ce spune acesta despre Siria şi poporul său sunt numai minciuni. Guvernul islamic-conservator turc, foarte ostil faţă de regimul de la Damasc, este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai rebeliunii siriene. Parlamentul turc a prelungit cu un an mandatul care autorizează desfăşurarea trupelor sale în Siria în caz de necesitate, Guvernul de la Ankara susţinând că forţele preşedintelui al-Assad au folosit armele chimice şi că aceasta reprezintă o ameninţare pentru ţară. Armata turcă ripostează la orice proiectil sirian care cade pe teritoriul său, însă nu a dus nicio operaţiune în ţara vecină.



12