Legendele muzicii salută votul UE prin care drepturile de autor pentru înregistrările audio vor fi extinse de la 50 la 70 de ani, în ciuda faptului că opt ţări, printre care şi România, s-a pronunţat împotriva acestei iniţiative. Prelungirea duratei pe care se aplică drepturile de autor vine după o campanie intensă, susţinută de mai mulţi artişti, printre care şi britanicul Cliff Richard. Muzicienii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că nu pot câştiga de pe urma muncii lor şi după expirarea termenului limită de 50 de ani.
Votul UE are ecouri cât se poate de favorabile în rândul marilor nume ale muzicii europene. Suedezul Bjorn Ulvaeus, fost membru al trupei ABBA, spune că extinderea drepturilor de autor la 70 de ani îi va ajuta pe artişti să păstreze controlul asupra modului în care le sunt utilizate creaţiile. Bjorn Ulvaeus a subliniat că reglementarea va stopa, de pildă, utilizarea fără permisiune a pieselor ABBA în reclame. Şi liderul trupei Rolling Stones, Mick Jagger, a declarat că ”decizia UE este una evident avantajoasă pentru muzicieni”.
În câţiva ani urma să expire perioada de protejare a pieselor lansate de multe nume legendare ale muzicii, printre care The Beatles şi Rolling Stones. În SUA, drepturile de autor pentru muzică se aplică pe o durată sensibil mai mare, respectiv 95 de ani din momentul lansării şi nu pot expira înainte de 2049. La votul UE pe acest subiect, au votat împotrivă, alături de România, Belgia, Cehia, Luxemburg, Olanda, Slovacia, Slovenia şi Suedia. Austria şi Estonia s-au abţinut.