Droguri transportate în stomac

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Droguri transportate în stomac

Eveniment 15 Noiembrie 2008 / 00:00 4849 accesări

O reţea internaţională de traficanţi de cocaină, alcătuită din patru cetăţeni români, a fost anihilată de poliţiştii de frontieră constănţeni. Românii transportau drogurile din Republica Dominicană spre mai multe ţări din Europa de Vest, folosindu-se de o metodă uzitată pînă acum de traficanţii de culoare din ţările lumii a treia: după ce împachetau preţiosul praf alb în calupuri învelite în cauciucul unor degete tăiate de la mănuşi chirurgicale, le îngurgitau şi, cu drogurile camuflate în propriile intestine, reuşeau să treacă neobservaţi prin filtrele de pe aeroporturi. Deşi această metodă de transport a stupefiantelor este una dintre cele mai vechi în lumea tenebroasă a traficanţilor, ea este specifică păturii celei mai de jos a traficanţilor şi tocmai din cauza acestui fapt la ea apelau infractorii ţărilor bananiere sau africane, dispuşi să-şi rişte pielea pentru sume modice. Metodele folosite de marile carteluri sau de reţelele europene apelau la o logistică impresionantă, folosindu-se de mijloace de transport pe apă sau pe uscat. Factorul inedit pentru poliţiştii constănţeni anti-drog din Poliţia de Frontieră este tocmai acest mod „primitiv” de acţiune depistat în acest caz. Pentru fiecare capsulă înghiţită şi transportată la destinaţie, un cărăuş primea cîte 50 euro, iar suma totală pentru un transport era 5.000 euro. Pînă în prezent, majoritatea capturilor locale de cocaină s-au depistat în port, unde „praful” era mascat sub eticheta unor produse alimentare sau nealimentare, camuflate în transporturi en-gros cu tiruri sau în containere descărcate de nave.

1 kg de cocaină în stomac!

Miercuri, pe Aeroportul Aurel Vlaicu din Bucureşti, poliţiştii constănţeni l-au capturat pe liderului reţelei, Cristian Răzvan Costea, în timp ce se întorcea din Belgia. Traficantul, în vîrstă de 22 ani, este domiciliat în Tulcea. Procurorii constănţeni au decis ieri arestarea acestuia pentru o perioadă de 29 zile. Ceilalţi trei „cărăuşi” folosiţi de Costea au 21 ani, domiciliază în acelaşi oraş cu şeful reţelei şi au fost reţinuţi pe 8 noiembrie, în baza informaţiilor furnizate de poliţiştii de frontieră români, pe Aeroportul “Orly” din Paris. În momentul arestării complicilor, aceştia purtau în abdomen cîte un kilogram de cocaină şi intenţionau să tranziteze Franţa, cu destinaţia Olanda. Din cercetările efectuate pînă în prezent, a rezultat faptul că aceştia au efectuat, de la începutul acestui an, circa patru transporturi de cocaină. În Occident, un kg de cocaină („şampania drogurilor” - cum i se spune printre consumatori) se vinde cu sume cuprinse între 30.000 şi 40.000 euro.

Antrenament cu cîrnăciori de bere pentru „cărăuşi”

Capul reţelei avea rolul de a racola cărăuşi români, în vederea transportării de cocaină din Republica Dominicană către Europa de Vest. Cristian Costea racola în special tineri, cărora le promitea cîştiguri semnificative de bani, în perioade scurte de timp, în schimbul transportării unor cantităţi de droguri, prin metoda îngurgitării. Cei care acceptau erau aduşi în Republica Dominicană, unde, iniţial, erau supuşi unor “exerciţii” pentru a-şi adapta organismul la “obiectul muncii”. Viitorii traficanţi erau antrenaţi să înghită cîrnăciori de bere sau boabe de struguri nemestecate, ce aveau forma şi dimensiunea unei pelete de cocaină (o capsulă ce conţine 10 grame drog). În situaţia în care tinerii treceau “probele”, erau acceptaţi în reţea şi erau trimişi către Amsterdam, îndopaţi cu cocaină. Teritoriul României era evitat de traficanţi de teama poliţiştilor de frontieră români. Cei care nu rezistau “antrenamentelor” erau repatriaţi. În această situaţie a fost şi o tînără de 22 de ani, care a „picat” la testele înghiţit cîrnaţi şi a fost trimisă acasă. La plecarea din ţara bananieră, liderul reţelei a răsplătit “intenţia” fetei oferindu-i o cantitate de cocaină. Ulterior, tînăra a fost depistată de poliţiştii de frontieră români în timp ce încerca să vîndă “marfa”.

Şase luni de filaj

Reuşita misiunii de identificare şi desfiinţare a reţelei revine ofiţerilor Direcţiei Poliţiei de Frontieră Constanţa, în colaborare cu Direcţia de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul Inspectoratului General. Acţiunea, care a durat şase luni, a fost coordonată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Constanţa şi la ea au mai contribuit şi Serviciul Român de Informaţii, precum şi structuri specializate din ţările tranzitate de infractorii amintiţi. Acest rezultat vine la doar o săptămînă după ce „Frontiera” constănţeană a lichidat o altă reţea formată din traficanţi de cocaină români, daţi în urmărire internaţională pe alte două continente.



12