Drumul blestemat dintre Cernavodă - Ion Corvin, o poveste cu final fericit?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un pas până la obţinerea finanţării

Drumul blestemat dintre Cernavodă - Ion Corvin, o poveste cu final fericit?

Administrație 23 Noiembrie 2016 / 07:00 4633 accesări

Atunci când plouă torențial, drumul care leagă orașul Cernavodă de comuna Ion Corvin poate fi confundat cu unul dintre canalele Veneției

Atunci când plouă torențial, drumul care leagă orașul Cernavodă de comuna Ion Corvin poate fi confundat cu unul dintre canalele Veneției

Dacă s-ar scrie un roman despre DJ 223 Cernavodă - Ion Corvin, probabil că ar avea ca temă sfârșitul lumii sau locuri bântuite de... ghinion. Asta pentru că artera rutieră respectivă nu a ratat nicio ocazie de a se inunda, de parcă ar fi fost destinată circulației ambarcațiunilor, nicidecum mașinilor. Totuși, CJC anunță că povestea va avea un final fericit. Proiectul de reabilitare a fost făcut deja, iar până la obținerea finanțării a rămas doar un pas.

Drumul Județean 223, care face legătura între comuna Ion Corvin și orașul Cernavodă, ar putea fi vedeta unui roman despre sfârșitul lumii sau despre locuri blestemate și bântuite de... ghinion. Nu există an în care această arteră rutieră să nu se inunde din cauza ploilor abundente sau a creșterii nivelului Dunării. Iar acest scenariu repetat la nesfârșit a dus, încet, dar sigur, la degradarea drumului până în stadiul în care a devenit un real pericol pentru cei care se încumetă să circule pe el. Despre reabilitarea drumului se vorbește de vreo trei ani, dar nici până acum nu s-a făcut nimic (sună cunoscut?).

REABILITARE DE 150 DE MILIOANE DE LEI

Totuși, autoritățile județene promit că povestea va avea un final fericit. În ședința de marți, 22 noiembrie, consilierii județeni au aprobat studiul de fezabilitate și, implicit, indicatorii tehnico-financiari care stau la baza proiectului de reabilitare, ce va fi depus pentru obținerea de fonduri europene. Cu alte cuvinte, autoritățile au făcut un pas mic, dar important pentru a încheia, o dată pentru totdeauna, calvarul prin care trec toți cei care tranzitează drumul. Potrivit studiului de fezabilitate, este nevoie de peste 150 de milioane de lei (aproape 34 de milioane de euro) pentru reabilitarea și modernizarea DJ 223. Suma pare imensă, însă banii nu vor fi folosiți doar pentru o simplă asfaltare, ci se va lucra la întreaga structură de rezistență a drumului, care are 40 de kilometri, de la straturile de pământ până la ultimul strat de asfalt. Potrivit președintelui Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, drumul va fi consolidat și înălțat, astfel încât să funcționeze ca un dig de protecție la Dunăre. Potrivit studiilor premergătoare proiectului, lucrările vor dura cel mult doi ani. CJC nu este la prima tentativă de a repara DJ 223. În primăvara lui 2014, a fost lansată o licitație pentru reabilitarea arterei rutiere. La momentul respectiv, valoarea estimată a proiectului era de 30 de milioane de euro, iar perioada estimată a lucrărilor era de 18 luni. Reabilitarea DJ 223 este cu atât mai importantă cu cât artera rutieră reprezintă cea mai rapidă cale de evacuare a locuitorilor din zonă în cazul unui accident la Centrala Nucleară Electrică Cernavodă. Am putea spune că este un drum de importanță națională.

Citește și:

Drumul Ion Corvin - Cernavodă, linie de apărare la Dunăre



12