Drumul ţigărilor de contrabandă trece prin Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Drumul ţigărilor de contrabandă trece prin Constanţa

Eveniment 13 Februarie 2008 / 00:00 1337 accesări

Un grup format din jurnalişti de investigaţie din mai multe ţări Balcanice a realizat un amplu proiect transfrontalier în ceea ce priveşte contrabanda cu ţigări la graniţele UE. Ziarişti din România, Bulgaria, Serbia, Bosnia, Moldova, Ucraina au investigat, timp de mai multe luni, subiectul traficului ilegal cu ţigări în majoritatea ţărilor menţionate, stabilind traseele subterane prin care aceste produse ajung pe piaţa neagră sau în magazinele perfect legale. Ei au prezentat, ieri, rezultatele anchetei în cadrul unui simpozion unde au fost invitaţi atît jurnalişti cît şi reprezentanţi ai autorităţii vamale şi ai unor organizaţii neguvernamentale. În cadrul discuţiilor s-a menţionat că una dintre principalele porţi de intrare în România a ţigărilor de contrabandă (atît contrafăcute cît şi „de firmă”) este Portul Constanţa, o adevărată oază a „smugler-ilor”. Este ştiut, de asemenea, faptul că oraşul de la malul Mării Negre este aprovizionat regeşte cu produse din tutun traficate ilegal, provenite atît din port, cît şi din alte surse cum ar fi magazinele bulgăreşti sau magazinele duty free de pe graniţa de est. Un exemplu cît se poate de elocvent este recenta captură efectuată în Portul Constanţa, caz în care a fost implicat un agent principal de poliţie. Poliţistul respectiv fusese deja atacat în cîteva cotidiene locale cu privire la alte fapte, prinderea sa fiind parcă programată la scurt timp după relatările din presă. Coincidenţă sau nu, implicarea sa în contrabanda cu ţigări putea fi cunoscută de mai multă vreme de către autorităţi, însă reţinerea s-a făcut abia după ce persoana sa intrase în atenţia presei. Un alt caz este cel al firmelor duty free cu acţionari români şi bulgari, ale căror activităţi ilegale sînt în atenţia DNA Constanţa. Şi mai important este faptul că există similitudini între faptele lor şi ale altor asemenea comercianţi din celelalte ţări Balcanice.

20 de miliarde de ţigarete ucrainene intră pe piaţa neagră din Europa

Jurnalistul Vlad Lavrov din Ucraina a subliniat că în ţara sa natală există, de pildă, o supraproducţie de ţigarete. În Ucraina se fabrică anual 120 de miliarde de ţigări, din care numai 100 de miliarde ajung pe piaţa internă, restul nefiind regăsite în evidenţa niciunui departament de stat. Se presupune, deci, că 20 de miliarde de ţigarete ucrainene părăsesc ţara pentru a intra pe pieţele negre din Europa. Lavrov a spus că producătorii pe care i-a intervievat susţin că singura lor pagubă este imaginea proastă pe care o capătă în urma traficului ilegal. Tot în Ucraina există, potrivit jurnalistului, o salbă de magazine en gros bine aprovizionate cu produse din tutun, situate chiar pe graniţa cu România. De acolo, oricine poate să cumpere chiare şi 100 de baxuri fără ca nimeni să se intereseze în ce scop. „Este evident că fac contrabandă”, a conchis Vlad Lavrov. Coordonatorul proiectului transfrontalier, gazetarul american Drew Sulivan, a adăugat că este o mare ruşine faptul că reprezentanţii uneia dintre cele mai mari companii producătoare de tutun, Philip Moris, a refuzat să răspundă la întrebări, cu toate că majoritatea engrosiştilor de la graniţa ucraineană vindeau în special ţigări ale mărcii menţionate. El a mai adăugat că autorităţile vecine ridică din umeri atunci cînd sînt întrebate despre miile de baxuri vîndute zilnic de engrosişti: „Nu îi putem sili să nu vîndă.”

„Tentaculele reţelei de trafic cu ţigări duc pînă la şeful statului Muntenegru”

Un alt subiect investigat, de această dată în Bulgaria, a fost unul prin care ziariştii au reuşit să facă legătura între traficanţii de ţigări autohtoni şi un important şef al Armatei Republicane Irlandeze. Thomas Murphy făcuse afaceri în Bulgaria şi înainte de 1989, în principal cu armament, iar după căderea comunismului s-a reprofilat pe trafic cu ţigări. Jurnaliştii bosniaci au prezentat un material video legat de traficul cu ţigări dintre ţara lor şi Muntenegru. Filmul arată cum importante relţele de traficanţi acţionează la graniţă, imaginile aducînd oarecum cu cele din România anilor ’93-’97, cînd zeci de baxuri cu ţigări erau depozitate în magazii improvizate pe insula contrabandiştilor din Portul Constanţa. Tentaculele reţelei duc, după cum au relatat jurnaliştii din Bosnia, pînă la şeful statului Muntenegru, Filip Vujanovic. Personajul a fost primit oficial la Cotroceni de către Traian Băsescu în toamna anului trecut. În urma investigaţiilor, ziariştii au primit ameninţări telefonice cu moartea în cazul în care vor publica cele aflate. Mai mult decît atît, ei au fost informaţi că sînt monitorizaţi de poliţia secretă muntenegreană. Ei nu s-au speriat şi au dat pubilcităţii faptele descoperite şi au spus că vor continua să investigheze subiectul.

“Fiul lui Voronin, implicat în afaceri ilegale cu ţigări”

Vitali Călugăreanu, ziarist de investigaţie din Republica Moldova a spus că nu a primit niciun sprijin de la autorităţile statului. Mai mult decît atît, funcţionarii au încercat să împiedice investigarea traficului ilegal cu ţigări, ştiut fiind faptul că Moldova este unul dintre principalii furnizori de astfel de produse. El a dezvăluit faptul că iţele afacerilor ilegale duc pînă la vîrful statului, existînd o implicare directă chiar a lui Oleg Voronin, fiului preşedintelui Vladimir Voronin. Dacă ne aducem aminte, în anul 1997, cazul Ţigareta 2 arunca îndoieli asupra altui fiu de preşedinte Emil Constantinescu. Ca şi „omologul” său moldovean, odrasla prezidenţială a scăpat basma curată alături de alţi bănuiţi, printre care doi constănţeni deveniţi între timp unii dintre cei mai mari distribuitori Philip Moris din ţară. Este vorba despre aceleaşi persoane (fraţii Chicheanu, patronii firmei C&C) care doreau, alături de Nicolae Badea (patronul Dinamo) şi Puiu Popoviciu să cumpere, în anul 2004, compania Petromin. Reprezentantul Autorităţii Vamale, Iulian Butnaru, a expus motivele pentru care există aceste surse de contrabandă. În opinia sa vina o poartă cadrul fiscal incoerent la nivelul UE. El a menţionat că la această dată se poartă discuţii cu privire la o cotă de accizare unică europeană, astfel încît preţul ţigărilor să nu mai difere de la un stat la altul. Butnaru, asupra căruia au planat la un moment dat suspiciuni de corupţie conform fostului ministru de finanţe Ionuţ Popescu, a mai spus că în România există sate întregi implicate în contrabanda cu ţigări. Conform spuselor sale, în zonele de frontieră există încă depozite clandestine pentru ţigări amplasate însă cu acceptul tacit al autorităţilor.



12