„Drumuri sub cenuşă”, debut editorial pentru Steliana Duliu-Bajdechi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Drumuri sub cenuşă”, debut editorial pentru Steliana Duliu-Bajdechi

Cultură 12 Octombrie 2009 / 00:00 2226 accesări

Steliana Duliu-Bajdechi, apreciat publicist-comentator, coordonator al Redacţiei „Cultură-Educaţie-Minorităţi” din cadrul Studioului Regional Radio Constanţa, şi-a făcut debutul literar, vineri seară, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, prin lansarea volumului „Drumuri sub cenuşă. România şi Grecia între anii 1944-1949”. Evenimentul de lansare, găzduit de aula instituţiei de cultură, a avut loc în prezenţa unui număr impresionat de oameni de cultură - profesori universitari şi artişti -, colegi şi prieteni ai autoarei.

„Nu pot să nu constat că am de-a face cu un istoric”, a precizat profesorul universitar Gheorghe Dumitraşcu, subliniind, totodată, că „jurnalistul se dă de gol în structura cărţii”. Data lansării volumului „Drumuri sub cenuşă. România şi Grecia între anii 1944-1949”, apărut la Editura Dobrogea, nu a fost întîmplătoare, la 9 octombrie 1944 cele două ţări fiind despărţite brutal de destin. În urmă cu 65 de ani, la Moscova, se semna celebrul „acord de procentaj”, de către Winston Churchill şi Iosif Vissarionovici Stalin, care a condamnat România să ajungă, în proporţie de 90%, în sfera de influenţă URSS, „salvînd” Grecia. În acest context, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu l-a caracterizat pe premierul britanic Winston Churchill ca fiind de un cinism îngrozitor, subliniind că „nu e nicio diferenţă între imperialismul britanic şi cel sovietic”. Reputatul profesor a precizat că volumul Stelianei Bajdechi este comparabil cu o lucrare de doctorat, cărţii nelipsindu-i nici fotografiile şi documentele, elemente care fac din lucrare o veritabilă carte de istorie comparată. Volumul Stelianei-Duliu Bajdechi este structurat pe şase capitole: „Percepţii europene”, „Sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, „România şi Grecia între paradoxuri”, „Sovromuri sovietice versus Planul Marshall”, „Naţionalism, ortodoxie şi comunism” şi „Criza societăţii greşceşti. Războiul civil”. În aceste capitole, care, aşa cum specifică prof. univ. dr. Dominuţ Pădurean, în prefaţa cărţii, autoarea îmbină „analiza competentă şi lucidă” cu ampla documentare ştiinţifică şi de teren.

Steliana Duliu-Bajdechi este descendenta unui vechi neam de aromâni. Părinţii provin din familii care au luat parte la colonizarea Cadrilaterului, la începutul secolului al XX-lea, iar bunicii erau originari din Grecia, zona Munţilor Pind. „Dragostea mea pentru România este foarte mare, dar port o dragoste şi pentru Grecia şi rudele mele de acolo”, a specificat, la finalul evenimentului editorial, Steliana-Duliu Bajdechi.

Taguri articol


12