Ne-am obişnuit de mulţi ani cu stilul de lucru al veterinarilor constănţeni. Întocmai ca un serviciu secret care “furnizează” informaţii preferenţial, doar cînd trebuie şi numai în situaţii pe care le bănuim, dar nu le ştim, cei care conduc Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa îşi uită menirea lor de funcţionari publici. Adică acei bugetari plătiţi cu bani mulţi din taxele şi impozitele cetăţeanului, românul care pînă la urmă vrea să ştie, în baza accesului liber la informaţii, şi ce se întîmplă într-o instituţie publică. Deşi în urmă cu doi ani, în plină scandal cu gripa aviară, localnicii din Deleni stăteau cu virusul H5N1 în coteţ, în timp ce veterinarii făceau tot posibilul să ascundă virusul ucigaş, iar în Constanţa pescăruşii mureau pe capete, evident numai răpuşi de vreo boală nu, inspectorii în halate albe, bătînd pieţele cu chitanţierul în mînă, ţin să ne demonstreze că la DSVSA lucrurile nu se vor schimba niciodată. Şi nici nu ar avea cum atît timp cît la începutul acestui an Portul Tomis era plin de lebede moarte, în timp ce directorul DSVSA Constanţa, Grigore Mertoiu, şi adjunctul acestuia, Gheorghe Dincă, se întreceau în cifre contradictorii - cînd două, cînd 34 de păsări moarte! - deşi toată lumea se gîndea cu spaimă la revenirea aviarei. Ultima dovadă despre modul în care această instituţie publică înţelege să lucreze în slujba cetăţeanului este reprezentată de modul în care veterinarii au tratat “cazul Campofrio”. Concret, la sfîrşitul săptămînii trecute, pe 23 august, la ferma de porci din Sibioara a societăţii tulcene “Tabco Campofrio” a intervenit, cel puţin aceasta este varianta oficială, o defecţiune la instalaţia electrică. Fatală ce-i drept pentru bietele suine, întrucît, tot oficial, prin oprirea sistemul de ventilaţie la o hală, nu mai puţin de 422 de porci au murit prin asfixiere din cauza creşterii temperaturii la 450 de grade Celsius! Interesant este faptul că deşi astfel de accidente nu se întîmplă prea des în complexele de porcine din Dobrogea, conducerea DSVSA Constanţa a decis că opinia publică să fie informată despre “cazul Campofrio” abia peste o săptămînă!!! Iar cînd am încercat să aflăm cum şi de ce a fost posibil un asemenea “genocid porcin” într-o fermă dotată la standarde europene, Gheorghe Dincă a invocat faptul că nu poate da mai multe informaţii întrucît este în concediu de odihnă, în vreme ce directorul Mertoiu s-a arătat total intrigat de faptul că este atît de căutat de jurnalişti. “A fost o situaţie la care nimeni nu se aştepta, mai ales cei din conducerea societăţii. După defecţiunea la instalaţia electrică, temperatura a crescut peste pragul critic fără ca personalul de supraveghere să sesizeze acest lucru, iar animalele au murit prin asfixiere. Cadavrele au fost trimise spre incinerare la Mineral Protan Agigea, Prod Import SRL Altîntepe şi Cazacioc Smîrdan din Tulcea. Prima noastră reacţie a fost să vedem dacă este vorba despre vreo boală, dar nu s-a putut confirma că este pestă porcină”, a declarat Mertoiu. Exact la asta ne gîndeam şi noi, întrucît o simplă abatere de la normele de biosecuritate a adus pesta porcină în judeţul Timiş, în fermele gigantului american “Smithfield” şi a impus şi restricţii la exporturile României la carne de porc. Chiar ar fi trist ca, după o isterie a bolii vacii nebune şi o alta a gripei aviare, Dobrogea să aibă de-a face şi cu vreun virus porcesc ucigaş.