Dublă lansare de carte la Colegiul „Mircea cel Bătrân“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La ceas aniversar

Dublă lansare de carte la Colegiul „Mircea cel Bătrân“

Cultură 27 Mai 2016 / 18:26 5068 accesări

Prof. Mirela Ghinea

Prof. Mirela Ghinea

Prof. Mirela Ghinea și prof. dr. Vasile Nicoară

Prof. Mirela Ghinea și prof. dr. Vasile Nicoară

Scriitorul Ion Coja și prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu

Scriitorul Ion Coja și prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu

Scriitorul Ion Coja

Scriitorul Ion Coja

Acțiunile prilejuite de aniversarea celor 120 de ani de la înființarea primei școli românești din Constanța, supranumită în perioada interbelică „Universitatea Dobrogei”, au avut, vineri, în prim-plan și două evenimente editoriale. Este vorba de lansarea volumului „Cronica perioadei 2010-2013. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța”, semnat de prof. Mirela Ghinea și prof. dr. Vasile Nicoară, și de trilogia „Șeitanii”, semnată de un fost mircist, Ion Coja.

Prima carte a fost lansată în sala „Coriolan” a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” (CNMB), în prezența unor „frați buni”, purtând același nume: reprezentanți ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea și de la liceul teoretic cu același nume din Chișinău. „Este un document de o maximă importanță pentru istoria și viața unei școli. Nu sunt multe școlile care au așa ceva. Nici instituția noastră nu a avut timp de 120 de ani un document în care să scrie tot ce s-a întâmplat, dar între 1919-1940 în fiecare an au apărut anuare, volume care descriau activitatea școlii. În 1996, când am devenit colegiu național, am hotărât cu toții să preluăm tradiția interbelică și de atunci, grație muncii de o mare forță de cuprindere a doamnei profesor Mirela Ghinea, coordonatoarea și sufletul acestui volum, avem acum volumul anilor 2010-2013”, a spus, în deschiderea evenimentului, directorul CNMB, dr. Vasile Nicoară.

ION COJA: „A FI CONSTĂNȚEAN ȘI LMB-IST ESTE UN TITLU DE NOBLEȚE PENTRU MINE”

Ion Coja și-a lansat „Șeitanii”, în cabinetul de limba și literatura română, în prezența tinerilor mirciști, a prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu și a unor oameni de cultură tomitani. Referitor la cei 120 de ani ai CNMB, scriitorul a spus că aproape jumătate din acești ani i-a petrecut având bucuria de a fi fost elev la „Mircea”, perioada sa de LMB-ist („lemebist”, sinonim a cuvântului „mircist“, de pe vremea când instituția se numea Liceul „Mircea cel Bătrân”) rămânând ca o „pecete” pusă pe mintea și spiritul său. „Faptul că sunt constănțean și faptul că sunt absolvent al Liceului „Mircea” sunt mândria. A fi dobrogean, constănțean și LMB-ist este un titlu de noblețe pentru mine”, a spus Ion Coja.

Citește și:

Ileana Vulpescu: „Nu există nici cultură, nici civilizație fără școală“



12