Dublă lansare editorială despre astronomie şi cosmos

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Biblioteca Judeţeană

Dublă lansare editorială despre astronomie şi cosmos

Cultură 21 Iunie 2007 / 00:00 1984 accesări

Două titluri de excepţie care vor fi, cu siguranţă, o încîntare pentru cititorii pasionaţi de tainele astronomiei, purtînd semnătura aceluiaşi autor, Nicolae Suciu, muzeograf la Planetariul Constanţa, urmează să fie lansate pe data de 22 iunie, începînd cu ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”. Este vorba despre lucrările de suflet ale lui Nicolae Suciu, considerat de specialişti unul dintre cei mai valoroşi popularizatori ai astronomiei, care activează în cadru instituţionalizat din România: „Cerul şi podoabele sale. Legende şi adevăr” şi „Cosmos şi spiritualitate”, ambele apărute la Editura Muntenia, în anul 2007. Autorul, profesor de geografie şi pasionat de cercetarea frumuseţilor cerului înstelat, a mărturisit că volumele respective sînt rodul muncii sale în domeniu de mai bine de 20 de ani, timp în care a citit, s-a documentat şi s-a inspirat din tot ceea ce s-a scris în literatura de specialitate, în lucrările sale fiind inserate, însă, şi capitole originale, extrem de interesante. Cărţile vor fi parcurse cu interes atît de specialişti, cît şi de publicul cititor, care doreşte să descopere frumoase istorii despre marii astronomi ai lumii, despre Soare, Lună, planete, informaţii despre stele şi constelaţii, comete şi asteroizi, despre aventura cuceririi cosmosului şi abordarea teoriei cosmogonice a lui Mihai Eminescu şi a mesajelor filosofice din „Luceafărul” („Cerul şi podoabele sale. Legende şi adevăr”), precum şi elemente de cosmologie şi spiritualitate românească şi universală („Cosmos şi spiritualitate”).

„Din practica de peste 20 de ani cu publicul la Planetariu, mi-am dat seama, din păcate, că foarte puţini au cunoştinţe despre cer şi podoabele sale. Sînt oameni care se consideră culţi şi foarte bine informaţi, care cunosc biografiile multor personalităţi, artişti, fotbalişti, cîntăreţi ş.a, dar nu ştiu unde se află pe cer Steaua polară şi cum ne putem orienta pe timp de noapte cu ajutorul ei. De altfel, cerul oferă modele excepţional de frumoase, iar stelele şi legendele despre ele sînt incomparabil mai interesante. De aceea, urez oamenilor şi în primul rînd, tineretului să privească mai mult cerul şi să-l îndrăgească aşa cum a făcut întotdeauna ţăranul român”, a precizat autorul. „Este o evidenţă pentru mine şi cred, pentru toţi cei care o vor citi, că această minunată carte, «Cerul şi podoabele sale (legende şi adevăr)», a domnului profesor Nicolae Suciu îmbogăţeşte prin frumuseţe şi spirit literatura de specialitate românească contemporană”, consideră, în prefaţa cărţii, comandor conf. univ. dr. Romeo Boşneagu. Referitor la cea de-a doua carte, pr. dr. Nechita Runcan apreciază că, pentru autor, „cosmologia şi spiritualitatea reprezintă coordonate esenţiale ale existenţei, fără de care omul s-ar simţi mult mai sărac. Încă de foarte tînăr, el a încercat şi a reuşit, în chip fericit, să surprindă nu numai panteonul astrelor şi mişcările celeste ale acestora, dar şi panteonul aştrilor români şi străini care au strălucit pe firmamentul culturii, ştiinţei şi al spiritualităţii”.

Autorul este absolvent al Facultăţii de istorie-geografie a Universităţii Timişoara şi al Facultăţii de geografie a Universităţii Bucureşti, avînd o activitate de două decenii la catedră, în învăţămîntul preuniversitar şi tot atît în muzeografie.



12