Cu prilejul Zilei Armatei Române, Cercul Militar Constanţa a organizat, ieri, un dublu eveniment cultural, o lansare editorială şi o expoziţie de pictură. In memoriam, au fost lansate două lucrări scrise de generalul Ion Eremia "Insula Robinson" şi "Gulliver în ţara miciunilor". Cele două volume prezintă perioada de detenţie în închisorile comuniste trăită de autor, momentele nefaste prin care acesta a trecut. De altfel, datorită lucrării "Gulliver în ţara miciunilor", care a fost editată în anul 1958, şi care ar fi trebuit să fie lansată la Paris, generalul Ion Eremia a fost închis. Prezentarea celor două cărţi au fost prezentate de văduva scriitorului, Nicoleta Eremia, gerelalul Gheorghe Văduva, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu şi şeful Cercului Militar Constanţa, Soare Bonea. "Cu surprindere, am descoperit în dosarele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), că soţul meu a fost turnat de prieteni foarte buni. El a intrat în închisoare cu 80 de kilograme şi a ieşit de acolo cu 30, pentru că foarte mult timp a stat la carceră. El era considerat, pe nedrept,
Tot cu ocazia Zilei Armatei Române a fost organizată de Cercul Militar Constanţa, în colaborare cu Facultatea de Artă, specializarea Pedagogie - Arte Plastice şi Decorative, din cadrul Universităţii "Ovidius", expoziţia de pictură intitulată "Eroismul soldaţilor dobrogeni". Folosind tehnici mixte, ulei pe pînză şi carton, tempera, colaj şi pastel, studenţii anilor II, III şi IV, au ilustrat momente şi arme de luptă din cel de al Doilea Război Mondial. Tema care a stat la baza realizării celor aprox. 30 de lucrări a fost cea a sacrificului. Privitorul va observa că în picturile studenţilor apar fragmente anatomice, de arsenal de luptă, de uniforme militare, ilustrate în tonuri puternic contrastante: alb - negru, negru - roşu. Compoziţiile dinamice, riguros organizate, redau, pe de o parte, groaza şi durerea, dar şi eroismul şi jertfa de sine. De asemenea, lucrările tinerilor artişti plastici sînt structurate în trei părţi: compoziţii dinamice - figurative, cubism matematic - mecanic şi cele care ilustrează partea spirituală a luptei.
Coordonaţi de profesorii Gheorghe Caruţiu şi Gheorghe Fărcaşu, Mihail Alen, Simona Giuglea, Loredana Smeu, Lucian Zebega, Ionela Hederfai, Gabriela Radu, Valentin Firfirică, Turda Dragoş, Octavia Stratulat, Florentina Toma, Filiz Velula, Gabriela Bobeanu, Iuliu Dindelegan şi Mihaela Dascălu au lucrat la această expoziţie mai bine de cinci luni.