Dulciuri cu aditivi periculoşi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
C-aşa vrea UE!

Dulciuri cu aditivi periculoşi

Eveniment 19 Ianuarie 2008 / 00:00 1538 accesări

Pe motivul necesităţii adoptării legislaţiei europene, peste o lună, prăjiturile, dulciurile, sucurile şi produsele de panificaţie vor conţine noi aditivi alimentari consideraţi periculoşi de către specialiştii români. Este vorba despre îndulcitori, antioxidanţi şi agenţi de îngroşare care favorizează apariţia diabetului, a cancerului şi a bolilor cerebrale. Grav este că autorităţile nu se opun, în condiţiile în care România este printre ţările cu cei mai mulţi diabetici şi cardiaci din Uniune. „UE nu ne obligă să îmbrăţişăm toată lista pozitivă. Dacă noi vrem să o facem mai restrictivă, UE nu ne opreşte, putem ca din cele 314 E-uri să admitem pe lista noastră pozitivă numai 300. Asta poate fi justificat, de exemplu, prin sensibilitatea populaţiei”, a spus directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, adăugînd că E-urile pot provoca manifestări patologice, dereglări ale metabolismului energetic care, în ultimă instanţă, pot însemna boli cerebrale, vasculare, diabet şi chiar cancer. De exemplu, îndulcitorii pot provoca probleme metabolice, diabet, afecţiuni cerebrale. Îndulcitorul E955-sucraloza este utilizat la sucuri, prăjituri, deserturi, băuturi spirtoase, bere fără alcool şi chiar la berea cu alcool. E 962 - sare de aspartam-acesulfam - este folosit în sucuri, prăjituri, deserturi, băuturi spirtoase, bere fără alcool, bere şi cidru. Pe lîngă E955 şi E962, alte E-uri dăunătoare sînt antioxidanţii şi agenţii de îngrăşare: E428-hemiceluloza de soia care se găseşte în lactate, sosuri emulsionate şi produse de bucătărie; E426-etilceluloza, aflată în produse procesate din cartofi şi orez; E1204-pullulan, care se utilizează în jeleuri şi suplimente alimentare. Alte E-uri la fel de periculoase se vor găsi în alimente de pe piaţa românească. Printre acestea se numără : E968-eritritol, E954-zaharină şi sărurile sale de zaharinat de sodiu, zaharinat de calciu şi zaharinat de potasiu, E965-sirop de maltitol, E966-lactitol, etc. Antioxidanţii, care ajută la păstrarea culorii produselor şi la prelungirea termenului de valabilitate, pot produce cancer la om. Antioxidanţii se găsesc în ulei, snacks-uri din cereale, crustacee, în suplimente de vitamine, dar şi în bomboane sub formă de foiţe pentru împrospătarea respiraţiei. Specialiştii susţin că agenţii de îngroşare pot provoca iritaţii ale tractului digestiv, chiar şi cancer. Importurile de aditivi, coloranţi şi îndulcitori alimentari pentru consumul uman din România vor fi făcute conform directivelor europene în domeniu, indiferent dacă acestea poartă avizul Ministerului Sănătăţii din ţara producătoare.

Taguri articol


12