Teste realizate în Germania au descoperit prezența unei substanțe cauzatoare de cancer în batoanele de ciocolată Kinder și în alte două mărci renumite de dulciuri, relatează Russia Today. Foodwatch, o asociație pentru conformitatea alimentelor, a cerut ca Kinder Riegel de la Ferrero, Fioretto Nougat Minis de la Lindt și Sun Rice Classic Schokohappen de la Rübezahl să fie retrase de pe rafturile magazinelor, pentru posibile substanțe cancerigene descoperite în compoziția lor. Dulciurile ar fi fost contaminate cu așa-numitele uleiuri minerale aromatice (MOAH), susțin specialiștii de la Foodwatch, însă producătorii ezită încă să își retragă produsele de la vânzare. ”Producătorii se fac vinovați de o incredibilă neglijență. În loc să retragă dulciurile periculoase de la vânzare și să alerteze populația, declară că au fost întreprinse toate demersurile legale”, declară John Heeg de la Foodwatch. Asociația a testat peste 20 de tipuri de chipsuri de cartofi și batoane de ciocolată și a descoperit uleiuri minerale saturate (MOAH) care se pot acumula în organismul uman și pot să afecteze diverse organe, pe termen lung, copiii fiind în principal expuși acestui risc de îmbolnăvire, ei fiind, de altfel, principalii consumatori ai dulciurilor și chipsurilor. Heeg a declarat pentru ediția germană a publicației ”The Local” că nu există niveluri acceptabile de MOAH în alimente, încât acestea să fie permise consumului, citând un document al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentului, care consideră MOAH ca favorizând apariția cancerului și a mutațiilor genetice.
Kinder Riegel, unul dintre cele mai bine vândute batoane de ciocolată din Germania, are cea mai mare concentrație de MOAH. Potrivit specialiștilor în chimie alimentară, respectivele substanțe periculoase ajung în compoziția alimentelor prin intermediul ambalajelor reciclabile care au fost tipărite cu cerneluri ce conțin uleiuri minerale.