LA FINAL În mai puțin de două zile, peste 18 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a alege președintele țării. În cursa pentru Cotroceni s-au înscris 14 candidați, fiecare încercând să convingă electoratul că merită să-i acorde încrederea. Campania electorală a început pe 3 octombrie și se va încheia sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 7.00. Urnele se vor deschide duminică, la ora 7.00, și se vor închide la ora 21.00. În competiția electorală au intrat Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (ACL), Elena Udrea (PMP), Kelemen Hunor (UDMR), Dan Diaconescu (PP-DD), Constantin Rotaru (PAS), Corneliu Vadim Tudor (PRM), William Brînză (PER), Mirel Mircea Amariței (Prodemo) și Szilagyi Zsolt (PPMT). Vizează funcția de șef al statului și patru independenți - Teodor Meleșcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei și Gheorghe Funar. În cele 30 de zile de campanie electorală, românii se așteptau să vadă o luptă bazată pe idei și programe care să ducă la dezvoltarea țării. Românii se mai așteptau să vadă un model de președinte capabil să-i unească. Din păcate, campania a fost acaparată de zeci de scandaluri cu mascați, cătușe și plimbări pe la DNA. Spectacolul DNA a fost văzut și din exterior și nu a dat bine în CV-ul țării. O spun chiar jurnaliștii de la agenția britanică de știri Reuters, care notează faptul că românii sunt pe punctul să-și aleagă președintele într-o perioadă în care Justiția este în centrul atenției.
ÎNTRECERE ÎN GAFE Revenind pe plan mioritic, de o parte sau alta a eşicherului politic, candidaţii au dat-o din ”eşece în succesuri”, ca să cităm un clasic în viaţă, şi ne-au făcut cadou multe gafe. Nu am făcut încă un clasament, dar merită amintiţi. Să începem cu Elena Udrea, care a fost foarte atentă la limbajul folosit, încercând să pară stăpână pe situaţie. Totuşi, ea încă nu a reuşit să ne răspundă la multe întrebări legate de averea sa și legăturile strânse cu Traian Băsescu. Ea şi-a bazat campania pe sloganul interpretabil ”Bună pentru România!”. Dintre toţi candidaţii, Klaus Iohannis este cel mai tăcut. Candidatul ”de dreapta” al ACL, zis şi „şase case”, spune că va fi un preşedinte vizionar. Însă el s-a întrecut pe sine în gafe. Cea mai mare a fost atunci când a spus că un profesor are ”ghinion” dacă a muncit o viaţă şi nu a reuşit să cumpere, ”prin muncă cinstită, şase case”. Monica Macovei, un alt om de dreapta, a preferat să îşi concentreze campania în mediul online, unde ”hipsteri”, tineri şi oameni ”împotriva sistemului” militează pentru fostul procuror din perioada comunistă. Călin Popescu-Tăriceanu s-a făcut remarcat, într-un discursul său electoral, cu afirmaţia ”Numeroşi oameni au probleme cu cititul. Acesta este, din păcate, rezultatul şcolii româneşti din ziua de astăzi. Şi exemplele de proastă performanţă pot continua. Eu am o experienţă proprie care vreau să o împărtăşesc“. Totuşi, acest moment se leagă bine de cel în care Tăriceanu a recunoscut că a fost marcat de romanul ”Meitrei”, scris de Mircea Eliade. În fine, nici Ponta nu s-a făcut remarcat în mod special, dar a fost singurul care a venit cu un mesaj de unitate, social democratul spunând că este timpul să se pună capăt celor 10 ani de scandaluri din era Băsescu. Interesant este că Victor Ponta este dat ca și învingător de aproape toți specialiștii în politică, în condițiile în care are o susținere masivă, de la profesori, medici și oameni de cultură până la olimpici și artiști, inclusiv a șapte premieri din UE.
Ponta, în 11 noiembrie la Constanța
La nivelul județului Constanța, este pentru prima dată când am avut o campanie electorală civilizată, fără scandaluri între taberele politice. Acest lucru a fost remarcat, ieri, de echipa de campanie a PSD Constanţa, condusă de senatorul Nicolae Moga. „Constat cu plăcere că a fost o campanie civilizată, aşa cum ne-am dorit de la început. Am derulat 75 de evenimente, iar până la turul doi o să mai avem încă 25. Ca să vedeţi cum a fost campania, zilele trecute am pus înapoi bannerele date jos de vânt, inclusiv ale contracandidaţilor noştri”, a declarat Moga. Tot el a mai spus că speră ca Ponta să obțină în primul tur al alegerilor prezidențiale cel puțin 37,5% din voturile constănțenilor. La rândul său, președintele organizației municipale Constanța a PSD, Decebal Făgădău, a apreciat că, până acum, campania electorală a PSD la nivelul municipiului a fost una de bun simț, pozitivă, lipsită de manifestări zgomotoase și că așa va și continua. Social democrații au mai anunțat că, în 11 noiembrie, Victor Ponta are programate mai multe vizite în județul Constanța - la Tuzla, pentru inaugurarea unui centru cultural, la Agigea, unde va asista la proba de rezistență a noului pod, și la Cernavodă.