Măsurătorile făcute de specialiştii de la Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) în zona Baziaş arată că apele Dunării se încadrează în parametrii normali de calitate, testele urmând să fie făcute la interval de patru ore, în aşteptarea unor eventuale urmări ale accidentului din Ungaria. “Măsurătorile arată că valorile indicatorilor generali fizico-chimici - indicatori generali, metale grele - precum şi indicatorii biologici se încadrează în valorile normale pentru această secţiune”, se arată într-un comunicat de ieri al ANAR. Echipa care se ocupă de realizarea măsurătorilor este formată din specialişti ai ANAR, dar şi din biologi şi chimişti. Specialiştii ANAR afirmă că, în situaţia în care parametrii de calitate “vor înregistra depăşiri faţă de limitele admisibile”, vor fi puse în aplicare planurile de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale, conform cărora cei care se alimentează cu apă din Dunăre vor fi anunţaţi să nu o mai folosească. “Autorităţile române menţin în continuare legătura cu autorităţile ungare şi sârbe”, susţin specialiştii ANAR.
VÂRFUL UNDEI DE APĂ CARE A FOST POLUATĂ AR PUTEA AJUNGE LA INTRAREA ÎN ŢARĂ JOI SAU VINERI, DAR SUNT ŞANSE MARI CA SUBSTANŢELE TOXICE SĂ SE DILUEZE, IAR APA DUNĂRII SĂ NU FIE POLUATĂ LA INTRAREA ÎN ŢARĂ
PĂRERI ÎMPĂRŢITE. Pe de altă parte, Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a declarat că valul de poluare va ajunge pe sectorul românesc al Dunării luni seară, dar nu există pericol de contaminare a apelor. “Valul pe Dunăre va ajunge în România probabil în această seară (ieri – n.r.). Conform ultimelor date furnizate de partea ungară şi cea sârbă, dar şi de către colegii noştri, nu există pericol de contaminare a apelor Dunării, atât din punct de vedere al PH, cât şi al metalelor grele”, a afirmat Borbely. Întrebat pe ce durată de timp va traversa unda de poluare teritoriul României, Borbely a spus că este vorba despre maximum o săptămână.
CONSTANŢA. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) va monitoriza parametrii fizico-chimici în trei secţiuni, Ostrov, Cernavodă şi Vadu Oii, urmând să realizeze o informare a datelor obţinute comparativ cu limitele normale, informaţie ce va fi înaintată autorităţilor locale. La rândul său, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa va monitoriza, în permanenţă, calitatea apei potabile în localităţile riverane Dunării şi canalelor. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, DSPJ, ABADL, dar nu numai, vor elabora un material informativ privind măsurile de siguranţă care vor fi adoptate de către autorităţile locale şi populaţie, pentru prevenirea efectelor acestei poluări. Documentul va fi fi adus la cunoştinţa publică prin intermediul reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea “ al judeţului Constanţa. Este vorba despre interzicerea utilizării apei pentru consum, asigurarea unui stoc suficient de apă atât pentru populaţie, cât şi pentru animale, interzicerea pescuitului şi a comercializării peştelui. Autorităţile locale au asigurat că, în prezent, niciun pericol nu ameninţă apele Dunării şi nu se justifică nicio speculaţie în legătură cu acest subiect.
CE S-A ÎNTÂMPLAT. În 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu.