După 17 noiembrie vom fuma numai RIP-uri!!!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru siguranţa miriştilor…

După 17 noiembrie vom fuma numai RIP-uri!!!

Eveniment 10 August 2011 / 00:00 847 accesări

Încă o veste pentru fumători: din 17 noiembrie nu vom mai găsi pe piaţă decât ţigări cu tendinţă redusă de aprindere (RIP - Reduced Ignition Propensity). Ce înseamnă asta cu exactitate? Habar n-am, dar, la o primă întrebare, răspunsul ar fi: încă cel puţin o substanţă chimică introdusă în viciul nostru cel de toate zilele. Mai mult ca sigur omologată, întrucât noile ţigări respectă toate standardele posibile. Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) a adoptat ca standarde naţionale atât standardul SR EN 16156:2011 (evaluare a tendinţei de aprindere a ţigaretelor - cerinţa de securitate), cât şi standardul SR EN ISO 12863:2011 (metoda de încercare standardizată pentru evaluarea tendinţei de aprindere a ţigaretelor). RIP-urile respectă cerinţele impuse prin aceste două standarde şi se prezumă că sunt conforme cu cerinţele de securitate obligatorii prevăzute în Directiva 2001/95/CE privind securitatea generală a produselor (GPSD). Această directivă a fost transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 245/2004 privind securitatea generală a produselor.

Ideea de la care s-a pornit pentru noua invenţie este într-adevăr una care ţine de securitate. Ţigările cu tendinţă redusă de aprindere sunt concepute astfel încât, în cazul în care nu sunt fumate activ, să se stingă singure înainte de a arde pe întreaga lungime, a explicat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu. Astfel, motivul apariţiei lor pe piaţă este, evident, scăderea numărului de incendii provocate de neglijenţa fumătorilor.

În altă ordine de idei, noua reglementare europeană privează zona estetico-artistică de una dintre cele mai frumoase şi sugestive imagini care au putut fi vreodată urmărite pe marele ecran: ţigara care arde în scrumieră! Scriitorul sau detectivul ce mijeşte ochii prin vălătucii de fum, dama superbă ce îşi sprijină zâmbetul în colţul ţigaretului, toate acestea vor deveni istorie în imagini de arhivă! În concluzie, nici fumatul nu mai e ce-a fost şi dacă cineva se încăpăţânează cumva să nu respecte legea, Cerbulescu avertizează: amenzile sunt cuprinse între 3.000 de lei şi 30.000 de lei, iar distribuitorii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 700 şi 7.000 de lei. Şi gata!

Taguri articol


12