Regele Willem-Alexander al Olandei a învestit joi un nou guvern sub conducerea premierului conservator Mark Rutte, punând astfel capăt celor mai lungi negocieri pentru formarea unei coaliții din istoria țării, relatează Reuters. Potrivit agerpres.ro, alegerile de la 15 martie au erodat baza partidelor tradiționale, ceea ce a dus la nevoia găsirii unui acord între patru formațiuni politice.
Acest al treilea guvern condus de Rutte de la venirea sa la putere, în 2010, mizează pe cea mai puternică creștere economică din ultimul deceniu, de peste 3%, însă are o majoritate cu doar un mandat în plus în ambele camere ale Parlamentului. Prin urmare, orice plecare a unui parlamentar al coaliției ar pune în pericol planurile acesteia. Negocierile au durat 225 de zile, în contextul în care partidele au avut neînțelegeri în chestiuni precum imigrația, eutanasia sau nivelul taxelor pentru companii. Conform unui acord guvernamental de la începutul lunii, de ample reduceri fiscale vor beneficia deopotrivă companiile și angajații. Acest lucru ar trebui să ducă la creșterea puterii de cumpărare a consumatorilor, iar economia Olandei, a cincea din zona euro, ar urma să devină mai atractivă pentru investitorii străini.
Din coaliție fac parte partidul liberal VVD, al lui Rutte, partidul de centru D66 și partidele creștin-conservatoare CDA și Uniunea Creștină, ceea ce marchează un viraj spre dreapta comparativ cu guvernul care își încheie acum mandatul și din care au făcut parte VVD și Partidul Laburist, de centru-stânga. Venirea noului guvern înseamnă și plecarea președintelui Eurogrup și ministrului de Finanțe Jeroen Dijsselbloem, care a anunțat că va părăsi politica olandeză. Dijsselbloem va fi urmat în funcție de creștin-democratul Wopke Hoekstra, de 42 de ani, în timp ce fostul lider parlamentar al VVD, Halbe Zijlstra, se va ocupa de afacerile externe.