După 23 de ani, Romanian Open la tenis s-a mutat la Budapesta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

După 23 de ani, Romanian Open la tenis s-a mutat la Budapesta

Sport 26 Aprilie 2017 / 12:12 2847 accesări
Horia Tecău și Florin Mergea au câștigat în 2016 turneul de dublu la Romanian Open

Horia Tecău și Florin Mergea au câștigat în 2016 turneul de dublu la Romanian Open

ATP World Tour oficializa în 1993 prima competiţie de tenis masculin din România, Open Romania. În 2011, denumirea a fost modificată în onoarea celor doi mari jucători ai tenisului românesc, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, denumirea turneului fiind BRD Năstase-Ţiriac Trophy. Din păcate, în această săptămână, turneul se desfăşoară pentru prima dată la Budapesta. Licenţa turneului BRD Năstase-Ţiriac Trophy a fost cedată de proprietarul său, Ion Ţiriac, pentru doi ani, capitalei Ungariei, Budapesta. Iniţial se discutase ca turneul să se joace la Marbella, însă în aceeași perioadă în Spania se desfăşoară şi turneul de la Barcelona. Turneul organizat până în acest an la Arenele BNR a pierdut licenţa din cauza lipsei infrastructurii.

De-a lungul anilor, turneul a adus în faţa iubitorilor „sportului alb” nume mari din tenisul mondial. Carlos Moya, David Ferrer, Gilles Simon, Fabio Fognini, David Goffin, Grigor Dimitrov sau Fernando Verdasco sunt câţiva dintre jucătorii care şi-au lăsat amprenta asupra istoriei acestui turneu, fie ca învingători sau finalişti.

Un turneu românesc, care nu a avut însă niciun câştigător al său în partida de simplu în cei 23 de ani de existenţă. Cel mai aproape de a ridica trofeul în faţa publicului român a fost Victor Hănescu, care a jucat finala turneului în 2007. Românul a fost învins în trei seturi de francezul Gilles Simon, scor 4-6, 6-3, 6-2. De altfel, Simon este jucătorul care a câştigat de cele mai multe ori Romanian Open, în 2007, 2008 şi 2012.

Primul trofeu câştigat de români la... Romanian Open a fost în 1998. Într-o finală de dublu sută la sută românească, Andrei Pavel şi Gabriel Trifu se impuneau în faţa perechii George Cosac / Dinu Pescariu, scor 7-6, 7-6.

În 2015, trofeul de la dublu era cucerit de o altă pereche română, Marius Copil şi Adrian Ungur, care a câștigat într-o finală decisă în super tie-break în faţa cuplului americano-australian Nicholas Monroe / Artem Sitak, scor 3-6, 7-5, 17-16.

Constănțeanul Horia Tecău este românul care se poate lăuda cu patru trofee bucureştene câştigate la dublu, alături de parteneri diferiţi. Tecău a izbutit în 2012, alături de suedezul Robert Lindstedt, în 2013, alături de potughezul Max Mirnyi, în 2014, alături de actualul său partener, olandezul Jean-Julien Rojer şi în ultima ediţie a competiţiei, alături de Florin Mergea.

Tecău şi Florin, medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Rio cu argint, au încheiat cu o victorie ultima ediţie a turneului de la Bucureşti. Perechea română s-a impus în finala din 2016 în faţa cuplului braziliano-australian Andre Sa / Chris Guccione, scor 7-5, 6-4.



12