Datele statistice în ceea ce privește mortalitatea infantilă în România sunt îngrijorătoare; mortalitatea infantilă în sud-estul țării este mai ridicată decât media națională. “Dacă media pe țară este de 8,8 la mie, aici, în județul Constanța, este de 11,9 la mie. Este o mortalitate mare, asta înseamnă că mulți copii sub vârsta de un an își pierd viața în această zonă. Spitalul îngrijește multe sarcini, anul trecut au fost peste 3.360 de nașteri, dintre care multe premature și prematuritarea e o cauză a mortalității infantile. Vin multe cazuri de bebeluși cu risc la naștere și au nevoie de echipamente performante pentru a fi salvați”, este declarația președintelului ”Salvați Copiii”, Gabriela Alexandrescu, prezentă la SCJU Constanța, în urmă cu 2 ani. Și de atunci însă lucrurile nu au suferit mari schimbări. Aceleași statistici arată că unul din zece copii din țara noastră se naşte înainte de termen, iar pentru a supraviețui, bebeluşii născuţi prematur au nevoie de îngrijire specială și de echipamente performante. Din păcate, puține spitale au dotările necesare, au secții speciale pentru tratarea prematurilor. Unitățile sanitare cu paturi nu au fondurile necesare pentru a amenaja secții pentru nou-născuți utilate cu aparatură de ultimă oră ”de viață și de moarte”, investiții uriașe pentru bugetele lor. Cea mai mare unitate sanitară din județul nostru - Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța - a funcționat încă de la înființare, în 1968, cu o secție de nou-născuți precară. S-a făcut tot ce s-a putut pentru ca activitatea să se desfășoare cât de cât normal, astfel încât să fie salvați prematurii cu probleme. De-a lungul timpului au fost făcute și donații, mari sportivi, așa cum este tenismenul Horia Tecău, ajutând secția de la SCJU; a donat un ventilator de suport respirator în valoare de 80.000 de lei (18.000 euro) pentru Secția de Neonatologie.
Șeful Secției de Neonatologie a SCJU, dr. Livica Frățiman, a declarat, anul trecut, că nu de puține ori tratează un număr de 21 de copii pe 8 locuri.
ANUAL PRIMESC ÎNGRIJIRE 1.000 DE NOU-NĂSCUȚI CU PROBLEME MEDICALE, DIN JUDEȚUL CONSTANȚA, DAR ȘI DIN JUDEȚE DIN SUD-ESTUL ȚĂRII
VEȘTI BUNE PENTRU SCJU CONSTANȚA! Un amplu proiect de strângere de fonduri demarat la Constanța de asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi (asociație care a construit în cadrul SCJU Secția de onco-hematologie și reumatologie pediatrică, dedicată diagnosticării, tratării și monitorizării copiilor bolnavi din zona de sud-est a României) începe să se concretizeze. Va începe renovarea Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a SCJU Constanța, prin proiectul sprijinit de Fundația Vodafone România, este anunțul făcut recent de cei implicați în campanie. Noua secție va avea o suprafață de 800 mp, o capacitate totală de până la 26 de locuri și va fi dotată cu echipamente medicale de ultimă generație, inclusiv un sistem de telemedicină ce va permite medicilor să monitorizeze copiii chiar și din afara spitalului și să transmită informații medicale vitale ori să organizeze video-conferințe cu medici specialiști din alte spitale din România și din străinătate. De asemenea, anunță cei implicați în campanie, secția va dispune de instalații de gaze medicale, climatizare și monitorizare individuală, incubatoare și echipamente medicale de ultimă generație, mobilier specializat, spații speciale pentru părinți, spații pentru personalul medical, pentru consilierea psihologică a părinților, precum și săli de consultație.
BUGETUL ÎNTREGULUI PROIECT ESTE ESTIMAT LA 1,3 MILIOANE DE EURO
Finanțarea va fi asigurată prin campania națională de strângere de fonduri organizată de asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi, iar Fundația Vodafone România va dubla suma strânsă din donații. „Renovarea Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul Județean Constanța este cel mai amplu proiect finanțat în 2017 de Fundația Vodafone România. Este prioritatea anului pentru noi și un proiect pornit dintr-o nevoie foarte mare de schimbare. Ne bucurăm să susținem acest proiect”, a declarat directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța, citată în comunicat.
Citește și:
Tecău a donat un aparat ”de viață și de moarte” Spitalului Județean Constanța!
Lupta pentru o nouă Terapie Intensivă Nou-Născuți continuă!
Începe modernizarea secției de terapie intensivă nou născuți
Maraton pentru modernizarea Secției de Terapie Intensivă Nou-născuți Constanța
Pedalăm și ajutăm la reconstrucția Secției de terapie intensivă nou-născuți!