După a treia doză de vaccin, protecția împotriva COVID este de patru ori mai mare decât după două doze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

După a treia doză de vaccin, protecția împotriva COVID este de patru ori mai mare decât după două doze

Sănătate 24 August 2021 / 08:05 1450 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Protecția împotriva COVID, la 10 zile după a treia doză de vaccin Pfizer, este de patru ori mai mare decât după două doze.

Și este chiar mai mare protecția față de o formă gravă de COVID.

Acestea sunt concluziile preliminare ale experților israelieni, la trei săptămâni, după ce s-a început administrarea acestui rapel.

În schimb, în Statele Unite, autorităţile au optat pentru o distanţă de cel puţin opt luni între dozele a doua şi a treia. Administrarea rapelului va începe pe 20 septembrie, iar medicul Anthony Fauci, care ghidează răspunsul naţional la criza provocată de pandemie, i-a îndemnat pe oameni să nu dea fuga să-şi facă doza suplimentară de vaccin.

În ceea ce priveşte administrarea celei de-a trei doze, în Europa, multe ţări aşteaptă recomandarea Agenţiei Europene a medicamentelor. Totuşi, sunt state, precum precum Austria Belgia, Franţa și Germania, care şi-au anunţat intenţia ca, din septembrie, să ofere a treia doză bătrânilor şi persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.

În România, Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, estimează că România va începe în luna octombrie campania de vaccinare cu a treia doză de ser anti-COVID.

Şeful CNCAV a precizat că România aşteaptă recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului şi ale Centrului European de Control al Bolilor, dar a adăugat că tendinţa este aceea de a se introduce şi o a treia doză de vaccin, mai ales în contextul apariţiei variantei Delta a virusului.

În schimb, directorul general al OMS susține că administrarea dozelor de supra-rapel ar trebui să fie amânată şi că prioritară ar trebui să fie creşterea ratelor de vaccinare din ţările în care doar 1% sau 2% dintre rezidenţi au fost inoculaţi.

"În plus, există şi o dezbatere legată de întrebarea dacă dozele de supra-rapel sunt într-adevăr eficiente", a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă.

Persoanele ale căror sisteme imunitare sunt compromise ar trebui să primească o doză de supra-rapel, însă ele reprezintă doar un mic procent din populaţiile naţionale, a mai spus directorul general al OMS.

OMS a anunţat săptămâna trecută că datele medicale actuale nu indică faptul că dozele de supra-rapel ale vaccinurilor anti-COVID-19 sunt necesare şi că persoanele cele mai vulnerabile la nivel global ar trebui să fie vaccinate cu schemă completă înainte ca ţările cu venituri mari să înceapă să administreze aceste doze suplimentare.



Ştiri recomandate

12