După ani, „Lecţia de istorie” revine la Neptun TV!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment mediatic de excepţie:

După ani, „Lecţia de istorie” revine la Neptun TV!

Cultură 29 Octombrie 2014 / 00:00 1379 accesări

Începând din această duminică, de la ora 11.30, profesorul universitar Valentin Ciorbea şi Sorin-Lucian Ionescu readuc în grila de programe a Neptun TV una dintre cele mai apreciate emisiuni din istoria televiziunii de la malul mării. Realizată mulţi ani de regretatul dr. Corneliu Dida, emisiunea „Lecţia de istorie” a făcut... istorie şi audienţe semnificative, numărându-se constant în preferinţele telespectatorilor Neptun TV din toată ţara şi chiar din străinătate! Despre ce înseamnă acum „Lecția de istorie”, difuzată în fiecare duminică, vorbesc, într-un interviu acordat cotidianului „Telegraf”, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și producătorul emisiunii, Sorin-Lucian Ionescu.

Rep.: Ce părere aveți, domnule profesor, sunt românii interesați de istorie?

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea (V.C.): Fără doar și poate. Sunt multe semne. Pe lângă ceea ce se studiază în școală, din păcate mult mai puțin față de anii trecuți, din cauza reducerii numărului de ore, sunt tineri, dar și adulți care citesc istorie. Istoria face parte din cultura omului modern, caracterizat prin dorința cunoașterii. Se citesc cărți pe diverse subiecte și teme, reviste adresate publicului larg, se vizitează muzee și obiective istorice, internetul este astăzi o cale de a pătrunde în tainele trecutului. Am întâlnit profesioniști din varii domenii, cunoscători ai unor teme și subiecte istorice în detaliu. Medici, ingineri, arhitecți, militari și nu numai fac cercetări istorice, dar și participă cu succes la reuniuni științifice.

R.: Ce rol acordați televiziunii în cunoașterea istoriei?

V.C.: Nu ne putem imagina viața astăzi fără mass-media, fără televiziune. Promovarea istoriei trebuie să fie o constantă în televiziune. În acest context este mai mult decât lăudabilă inițiativa postului TV Neptun de a readuce în grila de program o emisiune dedicată cunoașterii trecutului - „Lecția de istorie”. Trebuie să precizez că „vinovatul” este cunoscutul producător și realizator Sorin-Lucian Ionescu.

R.: În urmă cu câțiva ani aţi realizat dialoguri pe teme de istorie cu regretatul dr. Dida...

Sorin-Lucian Ionescu (S.L.I.): Cred că am fost cel din urmă producător al „Lecţiei de istorie” cu regretatul dr. Corneliu Dida, după Radu Preda, Alexandru Mazăre şi Liviu Tramudana. Pentru mine a fost un privilegiu şi o mare satisfacţie profesională ce am făcut în acei ani. Apoi, cel care a insistat să revigorăm acest format-concept a fost preşedintele Nicuşor Constantinescu, un mare pasionat şi cunoscător de istorie. Am remasterat şi remontat şi câteva dintre ediţiile de colecţie cu dr. Dida, care vor fi difuzate, cel mai probabil, în pauza dintre sezoane.

Rep.: Ați propus ca „Lecția de istorie” să fie dedicată secolului XX. De ce?

V.C.: Două ar fi motivele. Lipsesc temele de istorie universală din programele TV. Secolul XX, care a debutat în 1901 și s-a încheiat în 2000, a înscris în hronicul său evenimente de o complexitate extraordinară, care au schimbat radical viața oamenilor. Poate fi definit și ca secol al războaielor (circa 400 de conflicte, între care două războaie mondiale și atipicul Război Rece), care au lăsat în urmă milioane de morți, au adus în prim-plan noi arme, cea mai teribilă fiind cea nucleară. Este și un secol al revoluțiilor în diverse domenii, de la cele sociale la cele științifice. Omul s-a întrecut pe sine. A pornit în cucerirea cosmosului, a atomului, a revoluționat comunicarea ș.a. Pe lângă regimurile democratice validate de istorie, secolul XX este traversat de regimurile utopice (fascist, nazist și comunist), cu consecințe dramatice, cu crime în masă, care au eșuat în majoritatea țărilor.

S.L.I.: Nu vreau doar să întorc un compliment, dar domnul profesor Ciorbea este „născut” pentru televiziune, mă mir că nimeni nu l-a solicitat până acum! Sigur că şi prestigioasa experienţă la catedră atârnă greu, dar de la prima înregistrare domnul profesor a „trecut sticla”: comunică pe înţelesul telespectatorului obişnuit, care nu a dat admitere la Istorie şi nu are neapărat o aplecare pentru acest domeniu, altminteri de cultură generală.

Rep.: Vă veți ocupa și de personalitățile secolului trecut?

V.C.: Absolut. De altfel, secolul trecut nu poate fi înțeles în afara rolului unor personalități. „Lecția de istorie” se va ocupa de marii președinți ai SUA, de personalități din alte țări care au marcat nu numai istoria țării lor, ci și a umanității. Nu vor lipsi dictatorii produși de regimurile totalitare. Vom vorbi despre personalități care prin politica lor au influențat pozitiv istoria unor țări mai mici.

Rep.: Dar istoria românilor se va regăsi în tematica emisiunii?

V.C.: Desigur. Suntem parte a istoriei universale, am avut rolul și locul nostru în veacul trecut.



12