După artă şi răsplată în euro, pentru artiştii urbani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O pată de culoare şi inspiraţie în Portul Constanţa

După artă şi răsplată în euro, pentru artiştii urbani

Eveniment 09 Iunie 2014 / 00:00 1054 accesări

Artiştilor le plac provocările, mai ales că detestă rutina şi normele, de aceea se aventurează în proiecte care implică nu doar talent şi viziune, ci şi nonconformism. S-au declarat deschişi la provocări şi cei peste 20 de artişti din întreaga ţară care, grupaţi în zece echipe, s-au hotărât să dea culoare Portului Constanţa, mai exact unei magazii de cereale a societăţii Minmetal, din cadrul terminalului din Dana 45. Totuşi, ei au avut de respectat şi o regulă - tematica concursului de artă urbană impusă de către organizatori: istoria Portului Constanţa.

1.400 DE SPRAY-URI LA ZECE ECHIPE Organizatorii au pus la dispoziţie suprafaţa de lucru, vopselurile şi alte echipamente necesare lucrului la înălţime, iar artiştii au contribuit cu ideile şi, evident, cu materializarea lor. Toate cele zece echipe au avut de acoperit cu graffiti şi elemente street art o suprafaţă de 1.300 mp, folosindu-se de 1.400 de spray-uri şi 150 de litri de vopsea lavabilă.

PISICA PĂTRATĂ, DIN NOU LA MARE Pentru că artiştii nu se lasă constrânşi de timp, ora anunţării câştigătorilor a cunoscut ceva întârzieri, deoarece unii nu terminaseră încă să-şi coloreze ideile. Ieri seară, printre cei care au profitat de timpul „pe plus”, pentru unele retuşuri, nu la desenul propriu-zis, ci la siglă, se afla şi constănţeanul Alexandru Ciubotariu, alias Pisica Pătrată, sau Ciubi, cum îi spun prietenii. „Când am auzit de acest concurs, m-am gândit automat să vin aici, deoarece locul, Portul Constanţa, mi se părea inedit. Ca vizitator, aş fi venit oricum. Apoi, am hotărât cu nişte amici să participăm la concurs, dar din păcate, ei nu au mai putut ajunge şi a trebuit să vin singur să concurez”, a spus Ciubi. El a impresionat cu o reprezentare marca Pisica Pătrată, un fel de zeu Neptun, cu o barbă cu tentacule, precum o caracatiţă, şi cu trei tridente. „Mereu îmi place să las loc de interpretări, fără să intervin eu cu explicaţii. Dacă ar fi ceva concret, nu ar mai lăsa loc imaginaţiei”, a spus Alexandru Ciubotariu.

PREMII ÎN EURO Juriul, format din arhitectul Adnan Memet, preşedintele Urban Art Events, Ovidiu Platon, care a şi pus mâna pe spray-uri, realizând cel mai mare desen, şi din angajaţi ai Minmetal, a desemnat, ieri seară, câştigătorii. Astfel, Premiul I, în valoare de 500 de euro, a ajuns la Sweet Damage din Bucureşti, iar Premiul al II-lea, de 300 de euro, le-a revenit artiştilor Kero şi Irlo din Cluj. Pe locul al III-lea s-a clasat constănţeanul Boeme, care a obţinut 200 de euro.

„Activitatea din port este una gri, întunecată, cu clădiri în culori triste, de aceea ne-am gândit să înfrumuseţăm un pic atmosfera şi să încântăm privirile celor care trec pe aici, mai ales pe ale celor care lucrează aici, deoarece publicului larg îi este mai greu să ajungă în acest loc”, a spus, din partea SC Minmetal SA, coordonatorul de proiect, Radu Dragomir.

Taguri articol


12