Scutul antirachetă pare să bântuie neîncetat cugetul liderului de la Kremlin, făcându-l să revină obsesiv asupra acestui subiect, chiar dacă nimic nou nu pare să mai clintească praful oltenesc de la Deveselu, nici chiar americanii! De această dată, Vladimir Putin a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o ameninţare la adresa Moscovei.
Aflat în vizită în Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că, deşi Moscova a semnalat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive, SUA şi aliaţii lor au ignorat aceste atenționări. ”Dacă ieri, în acele zone din România, oamenii nu ştiau pur şi simplu ce înseamnă să fie ţinte, azi vor fi forţaţi să ia anumite măsuri pentru a-şi asigura securitatea”, a declarat Putin, vineri seară, la o conferinţă de presă în Atena, alături de premierul grec, Alexis Tsipras. ”Va fi aceeaşi situaţie şi în cazul Poloniei”, a adăugat liderul rus. MAE a reacţionat, sâmbătă, la afirmaţiile lui Putin, precizând că ”distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi aliaţii săi pe tema apărării antirachetă”. MAE spune că poziţia exprimată de preşedintele rus ar putea fi interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale.
Între timp, preşedintele Rusiei a ajuns sâmbătă pe Muntele Athos, în cadrul vizitei oficiale de două zile pe teritoriul elen, pentru a participa la ceremoniile de celebrare a 1.000 de ani de la prima prezenţă rusească în comunitatea religioasă de pe sfântul munte. Putin şi-a început vizita în Grecia de vineri, fiind prima vizită într-o ţară UE din acest an, în contextul în care UE va decide luna viitoare dacă va prelungi sancţiunile impuse Rusiei pe fondul anexării Crimeei în 2014. La Karyes, centrul administrativ al Muntelui Athos, liderul rus a fost întâmpinat de 20 de stareţi ai mănăstirilor şi 20 de reprezentanţi ai călugărilor, precum și de un reprezentant al Patriarhului grec al Constantinopolului, sub a cărei jurisdicție se află Muntele Athos. Preşedintele rus a luat parte la o liturghie în onoarea lui şi s-a aşezat pe scaunul episcopal. Putin a mulțumit Patriarhiei Ecumenice și Bisericii Greciei pentru rolul lor în promovarea relațiilor dintre Grecia și Rusia. ”Aici, pe Muntele Athos, există o lucrare măreaţă şi importantă a valorilor morale”, a declarat Putin, mulţumind comunităţii religioase pentru ospitalitatea oferită în cea de-a doua sa vizită pe Muntele Athos. Putin va efectua o vizită şi la mănăstirea Sfântul Pantelimon, înfiinţată de câţiva călugări veniţi din Rusia în secolul al XI-lea, unde locuiesc circa 70 de călugări ruşi şi ucraineni. Pe fondul vizitei lui Putin, securitatea în Grecia a fost consolidată, astfel că pelerinajele la mănăstirea Sfântul Pantelimon au fost anulate în urmă cu două săptămâni. Patriarhul Kiril al Moscovei a ajuns pe Muntele Athos de vineri.