Localitatea Cumpăna a fost, ieri, gazda unui important eveniment cultural-artistic, Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă intitulat „După Datina Străbună”. Manifestarea, ajunsă la cea de-a VII-a ediţie, a reunit ansambluri folclorice din toate zonele etnofolclorice ale ţării. Festivalul s-a deschis la ora 10.00, cu o paradă a portului popular, care a avut loc pe Şoseaua Constanţei din comuna Cumpăna, fiind urmărită cu interes de localnici. După paradă, care a durat aprox. o oră, ansamblurile folclorice, dar şi artişti de renume au susţinut, pe scena Casei de Cultură din Cumpăna, un spectacol de excepţie, care s-a întins pe parcursul întregii zile. Fiecare ansamblu artistic a prezentat datinile de iarnă din zona de provenienţă, astfel că publicul a putut urmări colinde şi diferite obiceiuri populare, cum este cel al caprei, dar şi al căluşarilor. „La cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, intitulat După Datina Străbună, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, ca şi organizatori, au o mulţumire sufletească în prezenţa reprezentanţilor din 16 localităţi ale României. Calitatea acestui festival a avut de cîştigat, ansamblurile prezente aici sînt foarte bine pregătite. Anul 2008 a fost unul important pentru ansambluri, deoarece unele s-au împodobit cu haine noi, tradiţia este păstrată şi continuată şi prin păstrarea portului popular românesc din zonele de unde provin”, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gîju. De asemenea, aceasta a mai precizat că îşi doreşte, împreună cu Consiliul Local, să înfiinţeze în localitate o şcoală de muzică uşoară şi populară.
În cadrul festivalului, au susţinut recitaluri interpreţi de muzică populară îndrăgiţi: Nicolae Furdui Iancu, Alexandru Brădăţan, Beatrice Băndoiu, Mariana Birică, Polina Gheorghe, Mihai Gruia şi Bogdan Cristian. Orchestraţia a fost asigurată de Taraful Casei de Cultură Cumpăna, condus de dirijorul Nicolae Spătaru. „M-am simţit extraordinar pe scena de aici şi chiar îmi doresc să mai vin în această comună, este foarte frumos”, a mărturisit interpreta de muzică populară, Mariana Birică. La rîndul său, renumitul artist Nicolae Furdui Iancu a precizat: „Eu am venit la acest festival cu un repertoriu din ţara moţilor, cîteva colinde, cîteva cîntece de joc şi cîntece istorice. În zona de unde vin eu, datinile de sărbători sînt la fel de frumoase ca în toată ţara, se merge cu colindul pe la casele oamenilor, la începutul serii merg copiii la colindat, iar spre dimineaţă, oamenii căsătoriţi”.
Ansamblurile care au participat în festival sînt: „Româncuţa” - comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, „Brîuleţul” - comuna Vîlcăneşti, judeţul Prahova, „Codruleţul” - comuna Comarnic, judeţul Prahova, „Ciobănaşul” - comuna Gura Tighiu, judeţul Buzău, „Floare de corn” - comuna Corn, judeţul Prahova, „Ciocîrlia Urzicuţa” - comuna Urzicuţa, judeţul Dolj, „Flori de măr” - comuna Poiana Mărului, judeţul Braşov, „Brîuleţul Dunării” - comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi, „Liliacul” - comuna Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, Ansamblul folcloric al Casei de Cultură din comuna Pecineaga, judeţul Tulcea, „Sireţelul” - comuna Vîrful Cîmpului, judeţul Botoşani, „Poieniţa” - comuna Poiana Stîmpei, judeţul Suceava, „Pandelaşul” - Medgidia, judeţul Constanţa, „Cheia de la Suflet” - Cernavodă, judeţul Constanţa, „Prietenia” - comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, „Dor Vînătorean” - comuna Vînători Neamţ, judeţul Neamţ, Ansamblul de datini şi obiceiuri „Dor de la Umor” din Gura Humorului, judeţul Suceava şi Grupul de colindători din comuna Vlădeni, judeţul Ialomiţa.