Pare de necrezut, dar lucrările la Parcul Arheologic, adică acel spațiu verde de lângă Primăria Constanța alergat continuu de ghinion, au fost reluate după mai bine de opt luni în care nu a fost atinsă nici măcar o frunză. Vestea mai puțin bună este că lucrările vor fi realizate din fonduri locale, pentru că fondurile europene obținute pentru reabilitarea parcului au fost pierdute, prin „grija” contestatarilor de serviciu.
Vă vine să credeți sau nu, lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic din apropierea Palatului Administrativ Constanța au reînceput, după mai multe luni în care a stat în paragină, transformându-se, treptat, în expoziție de bălării. Potrivit site-ului Primăriei Constanța (www.primaria-constanta.ro), lucrările vor fi plătite din fonduri locale, valoarea estimată fiind de aproximativ 15,5 milioane de lei cu TVA, iar data estimată a finalizării fiind în martie 2017. Reabilitarea Parcului Arheologic presupune reamenajarea aleilor și a spațiilor verzi, inclusiv crearea și modernizarea utilităților publice necesare funcționării parcului, reamenajarea zonei de parc în stil Art Nouveau, cu mobilier urban și stâlpi de iluminat, punerea în valoare a vestigiilor istorice și a monumentelor sau statuilor existente, amenajarea unui loc de joacă și a unei zone de fitness în aer liber. De asemenea, vor exista o zonă specială pentru mamele care vor să alăpteze și o altă arie dedicată iubitorilor de animale.
PROIECT CE PARE BLESTEMAT
Demarat la jumătatea lui noiembrie 2015, proiectul de reabilitare a Parcului Arheologic s-a aflat, încă din momentul lansării, sub semnul ghinionului. Licitația pentru desemnarea antreprenorului care să se ocupe de lucrări a fost contestată de o firmă care a pierdut. Asta a dus la un blocaj de trei luni, timp în care a fost soluționată plângerea. Lucrările au început într-un târziu, însă au fost suspendate după foarte puțin timp. Asta pentru că firma care a depus prima contestație a făcut plângere și la Curtea de Apel Constanța. Instanța a decis ca ofertele să fie reanalizate. În tot acest timp, nimeni nu s-a atins de parc nici măcar pentru întreținere. Din cauza litigiilor, angajații Primăriei nu s-au putut atinge nici măcar de o frunză, motiv pentru care toate eforturile depuse anul trecut s-au dovedit a fi zadarnice, iar în ultimele luni, Parcul Arheologic a ajuns să arate ca o expoziție de buruieni. Mai mult, litigiile au dus la întârzieri nepermise, care au făcut ca autoritățile locale să piardă banii europeni obținuți pentru reabilitarea parcului și să continue proiectul din fonduri locale, până în martie 2017. Sperăm ca, de această dată, termenele să fie respectate și să ajungem să vedem Parcul Arheologic așa cum ar trebui să arate.
Citește și:
Parcul Arheologic - pândit de pisica neagră într-o zi de marți, 13!