După Windows XP, nu vine potopul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Distrugem mitul

După Windows XP, nu vine potopul

Eveniment 08 Aprilie 2014 / 00:00 948 accesări

ŞOC, PANICĂ, GROAZĂ „Panică, panică, panică!“, titrează presa românească binecunoscută pentru „accidente spectaculoase“, ştiri forţate şi „click aici să vezi declaraţia care a înmărmurit plebea cu patru clase!“. Ce se întâmplă? Microsoft retrage astăzi suportul tehnic şi de securitate pentru bătrânul sistem de operare Windows XP. E firesc, doar are 12 ani şi mai există Vista, 7 şi 8. Problema e că XP-ul este utilizat încă pe unul din trei computere în România, respectiv pe şapte din zece în cazul instituţiilor publice. În teorie, potrivit presei alarmiste, datele noastre personale, bilanţurile contabile ale firmelor, bazele de date ale statului, bancomatele şi până şi ecranele electronice de publicitate stradală sunt, de astăzi, în pericol. Orice atac al hackerilor va găsi uşi deschise în PC-urile cu Windows XP, iar Microsoft nu va mai încerca să repare vulnerabilităţile care apar. Nici măcar programele antivirus nu vor putea face faţă la noile tipuri de spyware şi malware. În teorie, repet. În practică, nu se va întâmpla mai nimic. Explică George Stama, expert IT şi administrator de reţea la mai multe firme constănţene: „E o prostie, un mit urban. Într-adevăr, atacurile informatice de tip „zero day“ (vulnerabilitate exploatată de hackeri din momentul descoperirii ei şi până când se găseşte o soluţie de apărare - n.r.) nu vor fi contracarate. Asta afectează, totuşi, prea puţină lume. Bancomatele, spre exemplu, nu sunt conectate la internet, deci sunt imune la orice. Ar putea la fel de bine să ruleze un Windows din epoca de piatră. Cât despre firme şi autorităţi publice, ele au circuit semiînchis, lucrează în spaţiu virtualizat, în cloud, au Firewall peste Firewall şi, de cele mai multe ori, rulează sistemul Windows Server, pentru care vor exista update-uri şi suport tehnic încă 20 de ani de acum înainte“. Pentru un utilizator normal, pericolele (oarecum forţat termenul - n.r.) rămân aceleaşi ca şi înainte, aşa că mare atenţie la site-urile pe care le accesaţi!

DOLIU ÎN LUMEA SECRETARELOR În lume, situaţia este tratată la fel de relaxat. Excepţii ar fi Marea Britanie şi Olanda, care au încheiat acorduri cu Microsoft pentru extinderea cu încă 12 luni a suportului tehnic pentru XP. Marea Britanie a plătit 5,5 milioane lire sterline, iar Olanda, ceva mai mult. E greu de crezut că România îşi permite o asemenea risipă. Şi, oricum, n-ar trebui să facă aşa ceva. Cea mai recentă declaraţie publică referitoare la acest subiect îi aparţine noului ministru al Societăţii Informaţionale, Răzvan Cotovelea, care, la 4 martie, a punctat că „problema PC-urilor cu Windows XP din instituţiile publice este analizată de un comitet din care face parte şi SRI“ şi că „toate instituţiile publice vor primi un ghid“ (care va conţine, probabil, următorul sfat - „Fără jocuri pentru secretare!“).

Într-o notă mai serioasă, Cotovelea a amintit că cei mai mari utilizatori de XP sunt, din fericire, Ministerul de Interne şi cel al Apărării, care funcţionează oricum în reţele închise, imune la atacurile cibernetice clasice. Potrivit datelor MSI, în instituţiile publice româneşti sunt 144.000 de licenţe Windows XP şi 18.969 de licenţe Windows 8. Există şi licenţe pentru Windows Server, dar, după cum spuneam mai sus, sistemul este updatat în permanenţă.

Taguri articol


12