Durata de supravieţuire a bolnavilor de SIDA, 84 de luni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În România. Şcoala internaţională - “Medicina HIV în 2010”

Durata de supravieţuire a bolnavilor de SIDA, 84 de luni!

Sănătate 03 Septembrie 2010 / 00:00 1003 accesări

Timp de trei zile (2 - 4 septembrie), peste o sută de medici specialişti, profesori universitari, din ţară şi străinătate, dezbat teme de extrem interes pe problemele HIV, în 2010, în cadrul Şcolii Internaţionale organizată de Centrul de Excelenţă Clinică HIV din Constanţa (sub egida Colegiului de Medicină “Baylor”, a Universităţii “Ovidius” Constanţa şi Academiei Europene HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase). Aflată la a doua ediţie, şcoala are în plan perfecţionarea activităţii celor implicaţi în acordarea asistenţei pacienţilor seropozitivi, prin dobândirea unor cunoştinţe cu pregnant caracter practic. “Discuţiile de până acum sunt de mare interes, sunt interdisciplinare, temele ce urmează a fi dezbătute fiind, de asemenea, extrem de importante”, explică secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), prof. univ. dr. Streinu Cercel. Printre acestea precizăm: abordarea multidisciplinară şi individualizată a persoanei HIV pozitive şi comportamente de risc şi aderenţa la tratamentul antiretroviral, cu prezentări şi ateliere despre: coinfecţia HIV-hepatite, HIV–TBC, abordarea cardiovasculară, neuropsihologică, hematologică în infecţia cu HIV, transmiterea materno-fetală, studii despre aderenţă, modele de îmbunătăţire a aderenţei la terapie şi altele. Profesorul Streinu Cercel a ţinut să sublinieze succesul modelului românesc în ceea ce priveşte tratamentul bolnavilor. “După 15 ani putem să vorbim şi despre elementele de succes ale terapiei”, spune reprezentantul MS.

SPERANŢĂ DE VIAŢĂ. Secretarul de stat în MS spune că, după ani de cercetări şi experimente, s-a ajuns ca un bolnav de SIDA să aibă o durată de supravieţuire, din momentul în care începe tratamentul, de aprox. 84 de luni, observându-se o creştere a calităţii vieţii pacienţilor, de la an la an. Şi asta nu este tot, se speră ca, în cel mai scurt timp, să fie descoperit vaccinul terapeutic.

CAZURI NOI. La rândul său, şeful Clinicii de Boli Infecţioase Adulţi din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, prof. univ. dr. Sorin Rugină, precizează că există, acum, o nouă abordare a finanţării, astfel că s-a reuşit o continuitate în ceea ce priveşte asigurarea tratamentelor bolnavilor, deşi, la un moment dat, erau anunţate unele dificultăţi financiare. Numărul bolnavilor depistaţi cu HIV, în 2010, nu pune probleme, cifra fiind de doar 26. “Avem tot cam atâtea decese”, a completat profesorul Rugină. Şeful Clinicii din Constanţa a venit şi cu veşti bune, în judeţul nostru nefiind semnalate cazuri de transmitere HIV de la femeia gravidă la făt.



12