DURERILE ABDOMINALE, cauze?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

DURERILE ABDOMINALE, cauze?

Sănătate 25 August 2014 / 00:00 2071 accesări

Principalele entităţi patologice întâlnite în practica medicală drept cauze de durere abdominală acută sunt: colica biliară, ulcerul gastro-duodenal şi pancreatita acută.

Cel mai frecvent, colica biliară poate fi determinată de litiaza biliară (calculi biliari) şi de colecistita acută. Debutul unei colici biliare este în general brusc, precipitat de o masă copioasă. Durerea este localizată în hipocondrul drept şi epigastru, cu iradiere în aria interscapulară, umărul drept şi omoplatul drept. Intensitatea durerii este mare la debut şi scade treptat în 1-4 ore, iar caracterul este colicativ. Frecvent, durerea se însoţeşte de greaţă şi vărsături. Colica biliară cedează la administrarea de antispastice (ex. Nospa) şi antialgice (ex. Algocalmin).

Febra şi frisoanele apar în cazul instalării colecistitei acute (inflamaţie acută a peretelui veziculei biliare cu distensie a colecistului), în acest caz intensitatea durerii crescând progresiv. Cazurile de colecistită acută necesită întotdeauna spitalizare.

Cel mai frecvent, pancreatita acută este determinată de un abuz de alcool, dar poate fi cauzată şi de afecţiuni ale tractului biliar (calculi biliari) sau poate apărea după intervenţii chirurgicale abdominale. Pancreatita acută are ca principal simptom durerea abdominală de obicei brusc instalată, constantă, sfredelitoare, localizată în etajul abdominal superior (epigastru, hipocondrul stâng), cu iradiere posterioară, însoţită de greaţă, vărsături, distensie abdominală. Pancreatita acută necesită consult medical și supraveghere medicală, deoarece în formele severe apar complicaţii care pot duce la deces.

Ulcerul gastro-duodenal se caracterizează prin apariţia durerilor localizate în epigastru, cu caracter de presiune, plenitudine, arsură sau eroziune, cu iradiere în spate sau periombilical. În cazul ulcerului duodenal, durerile sunt însoţite de greaţă şi senzaţie de foame şi apar la 90-180 de minute după masă, fiind calmate de ingestia de alimente sau antiacide. În ulcerul gastric, durerile sunt accentuate de ingestia de alimente şi pot fi asociate cu greaţă, vărsături, anorexie.

Ecografia transabdominală este explorarea imagistică tradiţională de diagnostic în cazul litiazei biliare, colecistitei sau pancreatitei acute, iar endoscopia digestivă superioară reprezintă metoda de diagnostic în cazul ulcerelor gastrice sau duodenale.

Centrul Medical GASTROMOND (Str. Primăverii Nr. 2, Bloc ST1 Parter, Tel: 0770255914 şi 0341462767, www.gastromond.ro) vă oferă posibilitatea de a beneficia GRATUIT de Endoscopie Digestivă Superioară sau Inferioară, consultații de specialitate cu un pachet de analize uzuale, ecografie abdominală şi administrarea de tratamente perfuzabile, injectabile (cu medicație inclusă), doar pe baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie / specialist și dovada de asigurat.

SL Dr. ALEXANDRESCU LUANA - medic primar gastroenterologie / medicină internă

Dr. BUZOIANU IOANA - medic specialist Medicină Internă

Taguri articol


12