TRUPA UNEI GENERAŢII Preşedintele american i-a rugat, în glumă, pe membrii grupului rock Led Zeppelin, ale căror excese din anii ’70 au devenit legendare, să nu devasteze Casa Albă, primindu-i duminică, pentru decernarea Premiilor Centrului Kennedy. ”Băieţii aceştia au redefinit stilul de viaţă Rock n\'Roll”, a afirmat preşedintele Obama, aflat în East Room, sala de ceremonii de la Casa Albă, vorbind despre cântăreţul Robert Plant, chitaristul Jimmy Page şi basistul John Paul Jones, toţi în vârstă de peste 60 ani. ”În epoca în care aceşti britanici domneau peste rock, au fost devastate camere de hotel, distrugeri generalizate”, a adăugat Barack Obama în hohotele de râs ale asistenţei, în rândurile căreia se găseau, printre alţii, chitaristul Jeff Beck, cântăreţul Lenny Kravitz şi actorul Robert De Niro. ”Prin urmare, este mai bine că organizăm această ceremonie într-o sală ale cărei geamuri au zece centimetri grosime, cu agenţi Secret Service în toate colţurile”, a continuat Obama. ”Băieţi, calmaţi-vă! Aceste tablouri sunt fără de preţ”, a adăugat Barack Obama, arătând spre un portret al lui George Washington. Preşedintele a adus un elogiu grupului fondat în 1968, amintind că ”o generaţie de tineri a supravieţuit crizei din adolescenţă cu căşti stereo şi un album Led Zeppelin. Iar o generaţie de părinţi s-a întrebat ce era acel zgomot”.
Led Zeppelin s-au despărţit în 1980, după moartea neaşteptată, la 32 de ani, a bateristului John Henry ”Bonzo” Bonham şi nu s-au mai reunit decât rareori, ultima dată în 2007, pentru un singur concert la Londra. ”Poate că a fost pentru ultima dată, dar nu avem de unde să ştim”, a menţionat preşedintele Obama. Dacă Jimmy Page, de 68 de ani şi John Paul Jones, de 66 de ani, s-au referit la posibilitatea unui turneu, Robert Plant, de 64 de ani, a păstrat tăcerea.
UN SPECTACOL INEDIT La cea de-a 35-a gală a Premiilor Centrului Kennedy au mai fost premiaţi atorul Dustin Hoffman, starul de televiziune David Letterman, balerina Natalia Makarova şi interpretul de blues Buddy Guy. Legendarul actor american Dustin Hoffman a avut parte de un omagiu cu totul special şi uşor ironic din partea actorului Robert De Niro. ”Dustin, tu eşti un enervant de primă clasă. Înainte, actorii erau buni. Dar a apărut Dustin şi a făcut ce a făcut, iar acum, un adevărat actor poate fi şi un star. El a spart tiparul băiatului frumos, vedetă”, a adăugat Robert De Niro, care i-a mulţumit pentru faptul ca l-a inspirat pentru a deveni şi el un enervant. Dustin Hoffman a glumit, la rândul său, păşind pe covorul roşu, le-a mărturisit reporterilor că aceea a fost prima lui întâlnire cu preşedintele Obama, iar primele lor replici au fost: ”Nu ştiam că sunteţi atât de scund” (Obama către Hoffman) şi ”Nici eu nu ştiam că sunteţi atât de înalt” (Hoffman către Obama). Actorul Morgan Freeman i-a adus un omagiu cântăreţului de blues Buddy Guy, care i-a inspirat pe Jimi Hendrix, Carlos Santana şi The Rolling Stones. Chitaristul Eric Clapton a spus despre acest muzician originar din Chicago că ”este cel mai mare chitarist în viaţă”. Pasaje din baletul clasic ”Giselle”, faimoşii pas de deux şi alte exerciţii de balet au adus un omagiu balerinei Natalia Makarova, care trăieşte în prezent în SUA. Dansatoarea rusă a fost prima balerină care a fugit din Uniunea Sovietică, cerând azil politic, în 1970, în Marea Britanie.
Tracy Chapman şi Jeff Beck s-au aflat printre muzicienii care i-au încântat pe spectatorii prezenţi la acest eveniment, cu un concert de aproximativ o jumătate de oră, în timpul căruia Prima Doamnă Michelle Obama, care a purtat o rochie din lame auriu şi argintiu, a început să danseze pe scaun. Actorii Glenn Close, Naomi Watts, Alec Baldwin şi Jack Black s-au numărat printre vedetele prezente la această gală, care a fost organizată pentru a aduce un omagiu culturii, bogăţiei şi diversităţii artelor şi artiştilor în viaţă, potrivit declaraţiilor făcute de Caroline Kennedy, fiica fostului preşedinte John Kennedy, care a deschis gala. Această ceremonie anuală va fi difuzată de postul CBS, pe 26 decembrie.