E august - încep protestele în Sănătate!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rectificarea bugetară a avut loc Nicolăescu promite lefuri mai mari

E august - încep protestele în Sănătate!?

Eveniment 05 August 2013 / 00:00 374 accesări

SE RESPECTĂ CALENDARUL ANUNŢAT? La Consiliul Naţional al CMR, din 20 iunie, s-a decis constituirea unei alianţe între profesioniştii din Sănătate, la care au aderat Camera Federativă a Medicilor, Federaţia „Sanitas”, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi asociaţiile medicilor rezidenţi. Colegiul Naţional a solicitat, de urgenţă, ca rectificarea bugetară din sistemul sanitar să fie una pozitivă şi suficientă pentru buna funcţionare a sistemului şi dublarea veniturilor medicilor rezidenţi. Totodată, la Consiliu s-a votat un calendar al viitoarelor acţiuni de protest, în condiţiile în care solicitările nu îşi vor găsi rezolvare. Astfel, medicii au plănuit: în august - adunări de analiză şi protest privind starea sistemului de sănătate la nivel judeţean; în septembrie - marşuri de protest şi pichetări; în octombrie - proteste pe legea conflictelor colective de muncă; în noiembrie - demisii în bloc. Consiliul Naţional speră ca acest calendar să devină caduc şi să nu ajungă, prin înţelegere, la aplicarea acestor măsuri extreme. „Nu este vorba despre reproşuri adresate Ministerului Sănătăţii şi ministrului de resort Eugen Nicolăescu, cu care avem o relaţie foarte bună”, a spus, atunci, prof. dr. Astărăstoae. Şi reprezentanţii sistemului sanitar constănţean au spus „da” demersurilor alianţei.

PROIECT-PILOT, ÎN AŞTEPTAREA PROPUNERILOR Medicii, dar şi toţi actorii direct implicaţi în Sănătate şi care sunt afectaţi de lefurile mizerabile pot face observaţii şi propuneri la un proiect de act normativ care se vrea a stopa exodul aproape de neoprit, termenul-limită fiind cea de-a zecea zi de la data introducerii pe site-ul Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro) a textului proiectului. Ele pot fi trimise pe adresa propuneri@ms.ro. Precizăm că schiţa legii a fost postată pe site-ul MS pe 1 august şi va rămâne la „vedere” până la 1 septembrie.

LEGEA PRIVIND IMPLEMENTAREA PROIECTULUI-PILOT DE CREŞTERE A VENITURILOR MEDICILOR DIN UNITĂŢILE SANITARE PUBLICE CU PATURI SE VREA A STOPA EXODUL DOCTORILOR, FENOMEN CARE N-A FĂCUT ALTCEVA DECÂT SĂ GOLEASCĂ SPITALELE.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, doreşte cu orice preţ ca în mandatul său să fie făcută o reformă a sistemului astfel încât medicii să nu mai părăsească ţara pentru venituri mai mari, dar şi pentru condiţii de lucru mai bune.

START PROIECT Startul proiectului-pilot va fi dat pe 1 ianuarie 2014, iar acesta se va desfăşura pe o perioadă de şase luni, rezultatele obţinute urmând a fi monitorizate lunar, conform reglementărilor stabilite prin normele de aplicare. Totodată, se arată în document, evaluarea proiectului-pilot se face trimestrial.

DACĂ PROIECTUL NU ARE EFECTUL SCONTAT, EL POATE FI ÎNTRERUPT, IAR DACĂ SE DOVEDEŞTE A AVEA REZULTATELE DORITE, EL FIE VA CONTINUA, TOT SUB FORMA PILOT, FIE VA FI APLICAT LA NIVEL NAŢIONAL.

La articolul 3 al proiectului se precizează din ce este compus venitul medicilor specialişti şi medicilor primari. Astfel: parte fixă, reprezentată de salariul de bază stabilit, potrivit prezentei legii; parte variabilă, care se calculează prin raportare la salariul de bază, în funcţie de următoarele criterii de performanţă: competenţa profesională; calitatea activităţii profesionale; cantitatea actului profesional; continuitatea în funcţie în aceeaşi unitate sanitară; cuantumul fondurilor rezultate din tratarea pacienţilor în regim privat, în cadrul unităţii, cu excepţia cheltuielilor materiale aferente manevrelor medicale utilizate pe timpul procedurilor terapeutice. De asemenea, sunt luate în calcul şi sporurile pentru condiţiile de muncă şi veniturile din gărzile efectuate. Proiectul subliniază că normele de aplicare vor fi cele care vor detalia grila de salarizare, tariful orar pentru gărzile în afara normei legale de muncă, sporuri etc.

Venitul individual pentru medicii specialişti şi medicii primari se stabileşte lunar, în funcţie de îndeplinirea criteriilor de performanţă, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, şi nu poate fi mai mic decât partea fixă, potrivit articolului 5. Capitolul 2 al proiectului este destinat „acordării serviciilor medicale în regim privat în cadrul unităţii sanitare publice”. Începând cu 1 ianuarie 2014, medicii pot obţine venituri suplimentare din asigurarea asistenţei medicale ambulatorii sau spitaliceşti în regim privat în cadrul unităţilor sanitare publice, prin internare de zi, respectiv internare continuă. Vizavi de acest capitol, Nicolăescu a precizat că „medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv şapte ore, în spitalul public”. „În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeaşi unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat”, a spus, nu de mult, Nicolăescu.

La scurt timp de la publicarea proiectului-pilot, au apărut şi primele reacţii. Managerii spitalelor mari au explicat că fără modificarea Legii 95 (a Sănătăţii) nu se poate face nimic, aşa că medicii care profesează în aceste unităţi sanitare cu paturi publice vor rămâne cu aceleaşi lefuri, ceea ce nu este corect. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa „Sf. Apostol Andrei” - dr. Dan Căpăţână, declara, pentru ziarul „Telegraf”, că proiectul este atât în avantajul medicilor, cât şi al spitalului. „Acest sistem este aplicat cu succes în multe ţări. Eu sunt pentru aplicarea lui fără discuţie, însă trebuie modificată Legea Sănătăţii, pentru că se specifică faptul că spitalele mari, de urgenţă, aşa cum este şi spitalul nostru, nu pot avea secţii/clinici private. Or, dacă stăm şi ne gândim, în marile spitale pot fi efectuate servicii medicale cu risc ridicat, existând o posibilitate terapeutică importantă. Marile spitale au servicii de terapie intensivă performante, au specialişti. Pot fi efectuate intervenţii complexe”, a declarat managerul SCJU, dr. Căpăţână. Unele nemulţumiri au venit şi din partea reprezentanţilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, care au anunţat că, dacă proiectul va trece în forma actuală şi nu vor fi luate în calcul propunerile, vor trece la acţiuni de protest.

RECTIFICARE MULŢUMITOARE La rectificarea bugetară aprobată pe 30 iulie, în şedinţă de Guvern, în opinia Ministerului Sănătăţii, sumele alocate răspund în mare parte priorităţilor de finanţare. Astfel, 72 de milioane lei reprezintă credite de angajament care vor putea asigura până la finalul anului 2013 funcţionarea programelor gestionate direct de către minister: HIV/SIDA, transplant şi programul de imunizare, respectiv achiziţionarea vaccinului pneumococic. De asemenea, MS a obţinut alocarea a 90 de milioane de lei necesare pentru continuarea programului de reabilitare a maternităţilor, proiect finanţat de Banca Mondială, BEI şi BERD. „În total, Guvernul USL a alocat întregului sistem sanitar 1,07 miliarde lei, fonduri care vor fi direcţionate în cea mai mare parte către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru plata medicamentelor şi a serviciilor medicale”, subliniază MS.



12