E. coli = pagube de milioane de euro!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reuniune ministerială extraordinară

E. coli = pagube de milioane de euro!

Justiție 07 Iunie 2011 / 00:00 533 accesări

Miniştrii europeni ai Agriculturii şi ai siguranţei alimentare au fost convocaţi, astăzi, la ora locală 14.00 (12.00 GMT), la Luxemburg, la o reuniune extraordinară consacrată epidemiei cu bacteria E. coli şi consecinţelor ei pentru producătorii europeni, a declarat Marton Hajdu, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ungare a UE. Comisarii europeni pentru agricultură - Dacian Cioloş şi sănătate - John Dalli “sunt şi ei invitaţi”, a mai precizat Marton Hajdu. Iniţial fusese stabilită data de 17 iunie pentru această reuniune extraordinară, dar ea a fost devansată.

CEL MAI SCUMP MEDICAMENT DIN LUME. Medicii germani recurg la un tratament inovator pentru cele mai grave cazuri de contaminare cu E.coli, testând un medicament folosit de câţiva ani pentru tratarea unei boli de sânge rare. \"Primele tratamente au fost începute cu circa opt zile în urmă\", a anunţat Agenţia franceză de securitate sanitară. Laboratorul american Alexion, care a dezvoltat medicamentul Soliris (clasat ca fiind cel mai scump medicament din lume – n.r.), a refuzat să comenteze informaţia. Medicamentul poate fi folosit doar în spitale.

EPIDEMIA IZBUCNITĂ ÎN GERMANIA ESTE PROVOCATĂ DE BACTERIA E. COLI ENTEROHEMORAGICĂ DE UN TIP RAR (E.COLI O104:H4). CEA MAI GRAVĂ COMPLICAŢIE A BOLII ESTE SINDROMUL HEMOLITIC UREMIC (SHU).

SPANIA, VINOVATĂ FĂRĂ VINĂ. Noile informaţii pun într-o situaţie stânjenitoare Germania, care anterior dăduse vina pe fermele spaniole şi în special pe castraveţii bio cultivaţi acolo că ar fi sursa infecţiei. Ulterior şi-a recunoscut greşeala. \"Vrem să ne exprimăm iritarea faţă de modul în care a fost gestionată criza, lezându-se interesele ţării noastre\", a spus ministrul spaniol al sănătăţii, Leire Pajin. \"Vrem să cerem despăgubiri pentru pagubele majore, chiar ireparabile suferite de Spania şi vom cere şi CE să îmbunătăţească sistemul de alertă în siguranţa alimentelor\", a subliniat ministrul.

EPIDEMIA DE E.COLI S-A SOLDAT CU 22 DE MORŢI, DIN CARE 21 ÎN GERMANIA. PESTE 2.150 DE PERSOANE DIN GERMANIA AU FOST INFECTATE CU EHEC, PESTE 600 DINTRE ELE DEZVOLTÂND SHU, O AFECŢIUNE CE POATE FI FATALĂ.

COMPENSAŢII PENTRU AGRICULTORI. CE şi-a anunţat intenţia de a propune, astăzi, compensaţii financiare pentru a-i ajuta pe producătorii de legume şi fructe ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei. Pentru moment, Comisia nu poate estima valoarea la care se vor ridica aceste compensaţii, în condiţiile în care mai multe ţări solicită asistenţă financiară din partea UE. Ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, ieri, că România va solicita despăgubirea tuturor producătorilor afectaţi de scăderea vânzărilor şi de blocarea exporturilor. \"UE face discriminări dure deoarece vrea să acorde despăgubiri doar pentru grupurile organizate de producători care vând în pieţe, ori producătorii noştri nu prea sunt organizaţi\", a spus Tabără. Producătorii români de castraveţi vor fi despăgubiţi cu până la 247.200 euro. Din păcate, pierderile estimate sunt de nouă milioane de euro!

SEMINŢELE… RĂULUI. Ferma din regiunea Uelzen, în landul Saxonia Inferioară, este sursa probabilă a infectării cu E.coli. Situată la circa 100 de kilometri sud de Hamburg, ferma furnizează seminţe germinate restaurantelor şi pieţelor din oraş şi din landurile învecinate. Acestea includ fasole, lucernă, broccoli, mazăre şi linte, toate produse pentru a fi consumate în salate.

PRIMUL CAZ LA LUXEMBURG. Un prim caz de infecţie cu bacteria ECEH a fost detectat în Luxemburg, la o femeie în vârstă de 50 de ani, care a fost în Germania, a anunţat, ieri, Ministerul luxemburghez al Sănătăţii, precizând că victima este în prezent în afara oricărui pericol.

Taguri articol


12