E nevoie de mai mult decât de sancţiuni pentru Coreea de Nord...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

E nevoie de mai mult decât de sancţiuni pentru Coreea de Nord...

Externe 08 Ianuarie 2016 / 18:27 608 accesări

Sancțiunile singure nu vor schimba atitudinea Phenianului după noul său test nuclear, iar China trebuie să fie încurajată, și nu amenințată, pentru a-și schimba strategia față de aliatul său nord-coreean, a declarat joi un expert american, relatează AFP. Influența Chinei asupra vecinului său se află în centrul atenției internaționale, după testul nuclear efectuat miercuri de Coreea de Nord, al patrulea din 2006. Phenianul este deja supus unor sancțiuni stricte, însă ONU amenință să le înăsprească. China, membru permanent al Consiliului de Securitate, susține că dialogul este singurul mijloc de a modera atitudinea Coreii de Nord, țară spre care Beijingul își exportă mărfurile.

Joseph DeThomas, fost ambasador și înalt responsabil american însărcinat cu neproliferarea, a apărat joi, într-o conferință la Washington, ideea că Occidentul trebuie să încurajeze China să își modifice pe termen lung relațiile cu Coreea de Nord. "Trebuie să privim realitatea în față: sancțiunile singure nu vor conta împotriva politicii nord-coreene în absența unei schimbări fundamentale în politica chineză", a subliniat DeThomas. "În opinia mea, obiectivul principal al diplomației ar trebui să fie mijlocul prin care s-ar putea începe o schimbare în politica Chinei pentru a o duce la un alt nivel", a adăugat el. Jeffrey Lewis, un expert al Centrului James Martin pentru studii privind neproliferarea, a intervenit de asemenea în conferința Institutului americano-coreean al centrului universitar SAIS.

Testul de la 6 ianuarie a fost probabil al unei arme „cu fisiune accelerată”, de o putere de circa 10 kilotone, mult mai mare decât cea a unei bombe termonucleare, a spus acest expert. Armele cu fisiune accelerată folosesc o cantitate mică de energie de fuziune pentru a produce o explozie mult mai puternică decât cea a unei simple bombe cu fisiune. O altă ipoteză mai puțin probabilă, potrivit lui Lewis, este că Phenianul a încercat fără succes să testeze "o armă termonucleară clasică cu două niveluri".

Taguri articol


12