Consilierii locali municipali din Constanța au aprobat, vineri, noul tarif al energiei termice, în baza căreia se asigură apa caldă, dar și căldura în timpul sezonului rece. Potrivit hotărârii, tariful gigacaloriei a crescut de la 411,82 lei la 430,55 lei. Pentru a veni în sprijinul populației, care nu trebuie să suporte din buzunar această majorare, aleșii locali au votat acordarea unei subvenții de 2,5 milioane de lei pentru acoperirea creșterii de 18,73 lei a gigacaloriei. Practic, în urma acestei decizii, constănțenii vor plăti același preț la apă caldă, urmând să se caute noi surse de finanțare în buget pentru a subvenționa în continuare apa caldă, iar la iarnă populația să plătească la încălzire tot 250 de lei pentru o gigacalorie.
E oficial! Consilierii locali municipali din Constanța au aprobat, vineri, în prima lor ședință ordinară, noul tarif al energiei termice, în baza căreia se asigură apa caldă, dar și căldura în timpul sezonului rece. Potrivit hotărârii aleșilor locali, tariful gigacaloriei a crescut de la 411,82 lei la 430,55 lei. Pentru a veni în sprijinul populației, care nu trebuie să suporte din buzunar această majorare, aleșii locali au votat, la propunerea consilierului local municipal din partea PMP Alexandru Zabara, acordarea unei subvenții de 2,5 milioane de lei pentru acoperirea creșterii de 18,73 lei a gigacaloriei. Practic, în urma acestei decizii, constănțenii vor plăti același preț la apă caldă, urmând să se caute noi surse de finanțare în buget pentru a subvenționa în continuare apa caldă, iar la iarnă populația să plătească la încălzire tot 250 de lei pentru o gigacalorie. În urma unei scurte analize de impact asupra bugetului, primarul Decebal Făgădău a precizat că ar fi nevoie de aproximativ 5,5 milioane de lei pentru a acoperi întreaga subvenție până la iarnă. „După deconturile dintre municipalitate și RADET au rămas trei milioane de lei pentru restul anului la capitolul subvenții. Pentru a debloca situația, întrucât și eu susțin subvenționarea energiei termice, va trebui să venim în august cu o rectificare bugetară”, a spus Făgădău.
CONSILIUL LOCAL, OBLIGAT SĂ MĂREASCĂ PREȚUL GIGACALORIEI
Consiliul Local Municipal Constanța a fost nevoit, la cererea RADET, să adopte proiectul de hotărâre care cuprinde majorarea prețului de distribuție și furnizare a energiei termice. Directorul SC RADET Constanța, Liviu Popa, a declarat, în urmă cu câteva zile, că majorarea prețului gigacaloriei de la 411,82 lei la 430,55 lei are avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) de Utilităţi Publice. Șeful RADET a afirmat că mărirea de 18,73 lei trebuia ratificată și de CLM Constanța, care a fost obligat, conform legii, să ia la cunoștință decizia ANRSC. Creșterea prețului de distribuție și facturare a energiei termice este justificată, spune conducerea RADET. „Ultima majorare cerută de RADET a avut loc în 2010, adică cu șase ani în urmă. În tot acest timp, s-au modificat substanțial costurile elementelor de preț. În principal, salariul minim a crescut de la 695 de lei, cât era în 2010, la 1.250 de lei, în 2016. Închipuiți-vă că RADET trebuie să plătească sute de salarii oamenilor care muncesc pentru distribuția, furnizarea și chiar producerea agentului termic. În plus, în cei șase ani care au trecut de la ultima majorare, prețurile principalelor utilități (apă, gaz și carburanți), materiilor prime și materialelor au crescut foarte mult din cauza inflației. Potrivit calculelor efectuate de specialiștii RADET, prețurile au crescut, în medie, cu 22%. În aceste condiții, a fost necesară actualizarea tarifului la gigacalorie, repet, cu avizul ANRSC, pentru a nu avea probleme financiare în viitor“, a afirmat directorul RADET.
CINE IA PARTEA LEULUI
Deși multora dintre constănțeni li se pare nejustificat de mare acest preț al gigacaloriei, lumea trebuie să știe că cea mai mare parte din acest tarif este reprezentată de prețul impus de furnizorul de agent termic, Electrocentrale Constanța SA, cunoscut și sub numele de CET. „Din noul preț aprobat de Consiliul Local, adică 430,55 lei/gigacalorie, doar 107,36 lei este partea RADET, restul de 300 de lei, adică peste 70%, este prețul cerut de CET pentru producție și transport“, a spus Popa.
Citește și:
S-a votat majorarea prețului la energie termică. Populația nu va resimți creșterea