E oficial! Liberalizarea pieţei gazelor începe de la 1 ianuarie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernul poate bloca prețul la gaze pe o perioadă de 6 luni Şeful ANRE: „Nu se prevăd creșteri importante la prețul gazelor, în anul viitor”

E oficial! Liberalizarea pieţei gazelor începe de la 1 ianuarie!

Justiție 28 Noiembrie 2014 / 00:00 978 accesări

Ştim de ani buni că piaţa gazelor se liberalizează. Tot de ani buni cerem clemenţă la Comisia Europeană (CE) pentru diverse deadline-uri, primim în schimb proceduri de infringement şi alte asemenea lucruri. Acum, după ce Comisia, care de obicei era diplomată în modul de a da cu flit, a răspuns ferm, a început bocetul mioritic şi arătarea muşchilor pe piaţa gazelor. Şi veţi vedea imediat de ce spunem asta. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, anunța, ieri, că nu a reuşit să convingă CE să amâne calendarul de liberalizare pentru IMM-uri. „Am încercat să-i conving pe cei de la CE să accepte o perioadă suplimentară în care să ne pregătim mai bine piața, să fie mai mare lichiditatea, să fie mai mare transparența, să fie mai multe tranzacții încheiate într-o manieră centralizată, pe bursă, cu un preț clar de referință în piață. Și vă pot spune că nu am reușit să îi conving. Și răspunsul domniilor lor este clar și ferm: România trebuie să-și țină angajamentul făcut și să liberalizeze piața. Nu mai are importanță cine l-a făcut. Nu vreau într-un astfel de cadru să politizez discuția, fiind de altfel și un ministru tehnocrat. România își va ține acest angajament la 1 ianuarie 2015”, a explicat el. Pe de altă parte, ministrul a reafirmat că a obținut de la CE acordul ca CET-urile să aibă același regim ca și până acum, la finalul acestei săptămâni urmând să primească un răspuns dacă autoritățile europene vor accepta ca spitalele, școlile, grădinițele și căminele de bătrâni să fie asimilate consumatorului casnic.

ÎN CE PRIVEŞTE MUŞCHII... Şi dacă CE a fost fermă în exprimare, şeful Consiliului Concurenței (CC), Bogdan Chirițoiu spune: „Este o experiență nouă liberalizarea prețului la gaze. Nu știm unde va duce. Avem și o supapă de rezervă, faptul că există în Legea Concurenței un articol care permite Guvernului, cu avizul CC, este adevărat, să blocheze prețul pentru o perioadă de până la 6 luni, spune legea, în situația unui dezechilibru puternic între cerere și ofertă. Deci dacă vezi că prețurile o iau foarte puternic în sus există această prevedere legală care ar permite o intervenție a Guvernului cu avizul Consiliului și numai pe o perioadă limitată. Este o prevedere care a fost folosită o singură dată în istoria României, prin anii ’90, în privința prețului la ulei”, a explicat el. Desigur, aceasta este o măsură de excepţie, şeful CC adăgând că nu poate aprecia ce înseamnă dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă pentru că în România nu avem jurisprudență sau precedent cu privire la ce înseamnă dezechilibru între cerere și ofertă și din acest motiv nu poate oferi un exemplu concret. El a mai spus că nu este necesară notificarea Bruxelles-ului cu privire la aplicarea acestui mecanism, dar că autoritățile europene pot declanșa un infringement dacă România abuzează de această procedură.

ÎNGRIJORARE Ministrul delegat pentru Energie şi-a exprimat îngrijorarea în ce priveşte posibilitatea ca gazele din import, mai scumpe decât gazele produse intern, să ajungă să fie consumate doar de IMM-uri: „Sunt îngrijorat că importurile de gaze vor merge, în mare măsură, doar la IMM-uri. (...) Dacă IMM-urile ar fi cabinete de avocatură, nu ar avea probleme să plătească câțiva lei în plus. Dar dacă vorbim de făbricuțe de pâine, de exemplu, unde ponderea gazului în costuri este ridicată, s-ar putea să avem o problemă”. Nicolescu a adăugat că în perioada de iarnă consumul național de gaze depășește producția, astfel că este nevoie de importuri mai mari. „IMM-urile trebuie să știe că au posibilitatea de a-și schimba furnizorul de gaze și trebuie să învețe mecanismele de piață. (...) Mă tem că România nu își poate permite să piardă locuri de muncă în acest moment și să se închidă IMM-uri”, a mai spus Nicolescu.

RELAXARE Prețul la gazele naturale destinate sectorului IMM nu va crește semnificativ de la 1 ianuarie 2015, pentru primul trimestru din anul viitor înregistrându-se o tranzacție importantă la prețul de 90 de lei/MWh, de la 89,4 lei/MWh, cât este înainte de liberalizare, a declarat, ieri, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Avem estimări în care nu se prevăd creșteri importante la prețul gazelor, în anul viitor, pentru IMM-uri. Nu putem vorbi despre IMM-uri la modul general. Majoritatea IMM-urilor care utilizează pentru producerea de bunuri, conform definiției, sunt unități economice care prestează activități lucrative sub formă de producere de bunuri, sunt în zona eligibilă, deci sunt în piața concurențială”, a afirmat Havrileț, care a mai spus că tariful pentru 2015 nu va produce perturbări ale activității economice în sectorul IMM-urilor. „Dacă ținem cont că este perioadă de iarnă și, în general, prețul este mai mare, considerăm că nu există elemente de creștere uriașă a prețului care ar putea produce eventuale perturbări ale activității economice sau chiar elemente de risc. În acest moment și pe întreg parcursul acestui an, zona concurențială a avut și are prețul mai mic decât prețul practicat în zona reglementată. Cel mai sănătos lucru pentru funcționarea pieței este de a elimina zona reglementată”, a punctat preşedintele ANRE.



12