Folosirea aditivilor alimentari pe piaţa românească, celebrele E-uri, a fost o temă intens dezbătută, nu puţine fiind situaţiile în care Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a atenţionat că aceste substanţe pot fi extrem de periculoase pentru consumatori. În urma mai multor teste efectuate asupra unuia dintre cei mai noi aditivi alimentari, specialiştii europeni au precizat că E128 nu mai este sigur pentru consumul uman, întrucît poate provoca apariţia unor tumori canceroase. Cu toate că aditivul este autorizat în Uniunea Europeană, împlicit şi în România, producătorii autohtoni din industria cărnii dau asigurări că aditivul nu va fi folosit în procesul tehnologic. "Din fericire, chiar din pură întîmplare, acest colorant nu se foloseşte în România, fiind utilizat numai în foarte puţine produse speciale (cîrnaţi pentru micul dejun sau anumiţi burgeri) şi doar în cîteva ţări", se arată într-un comunicat remis de Asociaţia Română a Cărnii. Cunoscut şi sub numele de "Roşu 2G", E128 este un colorant utilizat în prepararea produselor de cofetărie şi a mezelurilor, care poate genera tulburări metabolice la persoanele intolerante la salicilaţi. În plus, fiind un eliberator de histamină, poate intensifica simptomele astmului. E128 este considerat un posibil mutant genetic ce poate duce la anemii. Un studiu realizat de Food Standard Agency din Marea Britanie a evidenţiat faptul că mai mulţi coloranţi alimentari folosiţi pe scară largă în industria alimentară pot provoca tulburări de comportament la copii, lipsa de concentrare, stări de furie şi alergii. Printre aceştia se numără tartrazină (E102), roşu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleină (E104) şi roşu alura (E129).