Ebola a sporit, indirect, numărul cazurilor de malarie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ebola a sporit, indirect, numărul cazurilor de malarie

Externe 10 Decembrie 2014 / 00:00 578 accesări

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) apreciază că numărul cazurilor de malarie din cele trei țări cele mai afectate de Ebola din Africa Occidentală (Guineea Ecuatorială, Liberia și Sierra Leona) ar fi putut crește, anul acesta, din cauza izbucnirii acestui nou focar, motiv pentru care implementează programe intensive de luptă împotriva paludismului. ”Nu știm și nici nu putem ști numărul cazurilor de malarie în actuala situație, dar având în vedere starea serviciilor medicale și teama populației, putem crede că au existat mai multe cazuri de relaxare a măsurilor de prevenire din cauza cărora persoanele infectate nu au putut fi tratate”, a declarat, ieri, doctorul Pedro Alonso, directorul Global Malaria Programme. ”Este foarte posibil să fi crescut numărul cazurilor de paludism, nu știm cu cât”, a precizat Alonso.

În 2013 au fost înregistrate în total 6,6 milioane de cazuri și 20.000 de morți din cauza malariei. Guineea și Sierra Leone desfășurau programe active împotriva acestei boli. Iar Liberia, care în ultimul timp nu se ocupase de această problemă, prevăzuse lansarea unei campanii, anul acesta, pe care a amânat-o însă din cauza Ebola. În prezent, majoritatea centrelor de tratament pentru malarie din aceste țări sunt închise, iar controalele externe ale pacienților s-au redus la o fracțiune din ceea ce reprezentau înainte de criză, notează OMS.

BILANȚ ÎNGRIJORĂTOR Numărul deceselor provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola a ajuns la 6.331 din totalul de 17.800 de persoane infectate cu acest virus, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), realizat la 6 decembrie şi publicat luni. Sierra Leone a devenit, pentru prima oară, ţara care înregistrează cel mai mare număr de persoane contaminate cu virusul Ebola, cu 7.798 de cazuri, faţă de 7.719 în Liberia. Bilanţul precedent al OMS, din 2 decembrie, era de 6.070 de morţi din 17.145 de cazuri.

Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului, în 1976, s-a declanşat în Guineea, la sfârşitul lui decembrie 2013. De atunci şi până la 6 decembrie 2014, epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.412 persoane în această ţară, din 2.283 de cazuri. De asemenea, s-au înregistrat, până la 3 decembrie, 3.177 de morţi în Liberia din 7.719 cazuri. În Sierra Leone, OMS a înregistrat, până la 6 decembrie, 1.742 de decese din 7.798 de cazuri declarate. În Mali, ultima ţară afectată de virus, OMS a semnalat opt cazuri care au provocat şase decese. Bilanţul din Nigeria şi Senegal a rămas neschimbat de peste două luni, cu 20 de cazuri, dintre care opt mortale, în Nigeria şi un caz în Senegal, un student din Guineea a cărui vindecare a fost anunțată de către autorități la 10 septembrie. Aceste două state au fost retrase de pe lista cu ţările grav afectate de epidemia de Ebola. În SUA au fost înregistrate patru cazuri, dar numai un pacient liberian, revenit din țara sa, a murit din cauza bolii, potrivit bilanţului din 16 noiembrie. Spania a înregistrat un caz de contaminare cu virusul Ebola, o asistentă care a îngrijit doi misionari infectaţi şi repatriați la Madrid, unde aceştia au decedat în august şi septembrie. Infirmiera a fost între timp declarată vindecată. Spania nu mai face parte, de marţea trecută, din ţările considerate ca fiind afectate de febra hemoragică Ebola.

Taguri articol


12